Xilem

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gambar:Stem-cross-section2.jpg
Multiple cross sections of a flowering plant stem showing primary and secondary xylem and phloem[1]
Schematic cross section of part of leaf, xylem shown as red circles at figure 8.

Pembuluh kayu utawa xilèm (dari xylem, dari bahasa Yunani kuna ξυλον / Lat. xylon, ingkang tegese "kayu") punika salah satunggaling saking kalih kelompok utaminipun jaringan pembuluh ingkang dipungadahi dèning tanèman berpembuluh (Tracheophyta). Pembuluh kayugadahi fungsi nyalurkè zat bahan fotosintèsis saking oyot ing godong. Pembuluh kayu méénika saluran utami kanggè transportasi toya kaliyan sedaya substansi ingkang terlarut ing dalem saking oyot (saha ugi tukul tanéman sanès ingkang nyèrèp toya) nuju ing bagian sanès tanéman, utaminipun godong. Kayu kabéntuk utaminipun saking kempalan pémbuluh kayu.

Gerakan toya ing xilèèm asifat pasif amérgi xilèm kasusun saking sèl-sèl mati ingkang ngayu (ngélampahi lignifikasi), pramila xilèm botén gadahi peran ing prosès punika. Faktor penggerak utami inggih punika transpirasi. Faktor pembantu sanèsipun inggih punika tekanan akar sebab wontèn bènténipun potensial toya ing salèbeting jaringan oyot kaliyan ing ruang lemah ing sisih perakaran. Gaya kapilaritas namung bantu dorong toya gayuh ingkang inggil, ananging botèn bantu gèrak. Sèl-sèl xilèm gadahi pintèn-pintèn tipè inggih punika trakea (boten dipun gadahi dening taneman paku lan tumbuhan berbiji kabuka), trakeida, lan serabut trakeida. Sèl-sèl xilèm botén gadahi protoplasma. Ing sistem pembuluh kayu dipuntemuake parenkima kayu, ingkang ngisi ruang-ruang kosong ing antawis pembuluh saha bantu ngeleketake pembuluh-pembuluh kasebut. Trakea saged dipunsebat pembuluh ingkang sakjatosipun. sekempalan sel-sel ing dinding sel lateralnya ngelampahi kekandelan kaliyan lignin (zat kayu) ananging bagian pucuk inggil lan ngandapipun ngelampahi perforasi (pelubangan) pramila gegayutan kaliyan sel-sel ingkang sejenis ing inggil saha andapipun bantuk pipa pipa kapiler dhawa. Xylem betha toya saking dalem lemah ing sedaya otgan taneman lan dipundadosaken energi kangge fotosintesis.

Unsur-unsur Xilem[sunting | sunting sumber]

  1. Unsur Trakeal kaperang saking trakea ingkang sel-selipun bentukipun tabung saha trakeid ingkang sel-selipun lancip dhawa, dinding selipun lubang-lubang.
  2. Serabut xilem punika saking sel-sel dhawa lan pucuke ngeruncing.
  3. Parenkim kayu isinipun pinten-pinten zat kadasta cadangan panganan, tannin saha kristal. [2]

Xilem punika saking trakeid, trakea utawi pembuluh kayu, parenkim xilem, saha serabut utawa serat xilem. Adedasar bentukipun kabagi dados xilem primer lan xilem sekunder. Xilem primer asalipun saking prokambium ananging menawi xilem sekunder asalipun saking kambium. Adedasar proses kabentukipun xilem primer saged dipunbentenaken dados proto xilem saha meta xilem. prota xilem inggih punika xilem primer ingkang kawiwit sampun kabentuk ananging meta xilem dereng kabentuk. prota xilem deferensiasi ing bagian awak primer ingkang dereng rampung pertumbuhanipun lan diferensiasinipun. [3]


Referensi[sunting | sunting sumber]

  • C. Wei; E. Steudle; M. T. Tyree & P. M. Lintilhac (May 2001). "The essentials of direct xylem pressure measurement". Plant, Cell and Environment 24 (5): 549–555. doi:10.1046/j.1365-3040.2001.00697.x. is the main source used for the paragraph on recent research.
  • N. Michele Holbrook; Michael J. Burns, and Christopher B. Field (November 1995). "Negative Xylem Pressures in Plants: A Test of the Balancing Pressure Technique". Science 270 (5239): 1193–4. doi:10.1126/science.270.5239.1193. is the first published independent test showing the Scholander bomb actually does measure the tension in the xylem.
  • Pockman, W.T.; J.S. Sperry and J.W. O'Leary (December 1995). "Sustained and significant negative water pressure in xylem". Nature 378 (6558): 715–6. doi:10.1038/378715a0. is the second published independent test showing the Scholander bomb actually does measure the tension in the xylem.
  • Campbell, Neil A.; Jane B. Reece (2002). Biology (6th ed.). Benjamin Cummings. ISBN 978-0805366242.
  • Kenrick, Paul; Crane, Peter R. (1997). The Origin and Early Diversification of Land Plants: A Cladistic Study. Washington, D. C.: Smithsonian Institution Press. ISBN 1-56098-730-8.
  • Muhammad, A.F.; R. Sattler (1982). "Vessel Structure of Gnetum and the Origin of Angiosperms". American Journal of Botany (Botanical Society of America) 69 (6): 1004–21. doi:10.2307/2442898. JSTOR 2442898.
  • Melvin T. Tyree; Martin H. Zimmermann (2003). Xylem Structure and the Ascent of Sap (2nd ed.). Springer. ISBN 3-540-43354-6. recent update of the classic book on xylem transport by the late Martin Zimmermann


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Winterborne J, 2005. Hydroponics - Indoor Horticulture
  2. ^ (id)Jaringan Xilem (dipununduh Tanggal 21 Oktober 2012)
  3. ^ (id)Xilem Primer (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Xilem&oldid=839953"