Wangsa Qin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Flag of Austria Austria
Qin
Kakaisaran
Flag
 
Flag
221 SM – 206 SM Gendéra
 
Flag
Location of Qin
Kakaisaran Qin watara taun 210 SM
Ibu kutha Xianyang
Basa Han Kuno
Agama Kapercayan tradhisional Cina, Legalisme
Pamaréntahan Monarki
Kaisar
 - 221 SM–210 SM Shi Huangdi
 - 210 SM–207 SM Qin Er Shi
Mentri
 - 221 SM–203 SM Li Si
Sajarah
 - Pamanunggalan dharatan Cina 221 SM
 - Mangkatnya Qin Shi Huang 210 SM
 - Ditelukaké Liu Bang 206 SM
Populasi
 - Perkiraan 210 SM ±40.000.000 
Valuta Koin tembaga

Wangsa Qin (Hanzi: 秦朝, hanyu pinyin: Qin Chao) (221 SM - 206 SM) yaiku salah siji saka telu wangsa kang paling duwé pangaruh ana ing Cina sadawané sajarah.[1] Wangsa Qin misuwur dadi wangsa kang cendhèk umuré, nanging duwé dhasar-dhasar kakaisaran kang dadi pathokan kanggo wangsa-wangsa kang ana sawisé.[1] Wangsa iki uga dadi wangsa kang pisanan nyawijikaké suku bangsa kang manéka werna ana ing Cina dadi saètnis kang tunggal yaiku nasional Cina.[1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Wangsa Qin diwiwiti saka karajan Qin kang dikuwasani déning bangsawan marga Ying ana ing jaman Wangsa Zhou.[2] Leluhur marga Ying, Bo Yi dicritakaké tau duwé jasa mbantu Yu nalika ana banjir.[2] Merga saka kuwi, Kaisar Shun banjur mènèhi kanugrahan marga Ying marang Bo Yi.[2] Salah siji saka keturunan Bo Yi banjur dadi abdiné Raja Xiao saka Wangsa Zhou.[2] Raja Xiao banjur mènèhi wilayah ana ing Lembah Qin (saiki ana ing sakupengé Tianshui, Gansu) kanggo keturunan Bo Yi merga jasané kanggo ngrumat jaran ing karajan.[2]

Taun 770 SM, Xiang saka Qin duwé jasa nalika ngawal Raja Ping saka Wangsa Zhou lan olèh sesebutan bangsawan.[2] Karajan Qin kabentuk lan nguwasani wilayah Wangsa Zhou ana ing sakupengé Shaanxi.[2] Jaman iki kang dijenengi dadi Jaman Negara-negara padha perang merga akèh negara-negara cilik kang padha perang kanggo ngrebutaké wilayah lan pangaruh kakuwasan.[2]

Taun 221 SM, Raja Yingzheng (kang sabanjuré ditepungi dadi Qín Shǐ Huáng utawa Qin Shihuang) saka Qin nglakokaké agrèsi militèr marang karajan liyané ana ing Wangsa Zhou lan nyawijikaké Cina ana ing pamaréntahan kang kapusat.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wangsa_Qin&oldid=869998"