Wangsa Zhou

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Flag of Austria Austria
Zhou
Karajan
Flag
1045 SM – 256 SM Gendéra
Location of Wangsa Zhou
Wilayah pangaruh Zhou Kulon (1050 SM–771 SM)
Ibu kutha Haojing, Luoyang
Basa Han Kuno
Agama Kapercayan tradhisional Cina, Konfusianisme
Pamaréntahan Feudalisme
Sajarah
 - Paperangan Muye 1045 SM
 - Dibubarkan 256 SM
Populasi
 - Perkiraan 273 SM ±30.000.000 
 - perkiraan 230 SM ±38.000.000 
Valuta Koin tembaga

Wangsa Zhou (Hanzi: 周朝, hanyu pinyin: Zhou Chao) (1066 SM - 221 SM) yaiku wangsa pungkasan sadurungé Cina resmi nyawiji déning Wangsa Qin.[1] Wangsa Zhou yaiku wangsa kang paling suwé dibandhingaké karo wangsa-wangsa liyané ana ing sajarah Cina, lan wiwit dikenalaké nganggo wesi ana ing Cina.[1]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Kaya ana ing tradhisi féodhal Cina, para panguwasa Zhou nggantèkaké Wangsa Shang (Yin) lan mènèhi aturan kang isiné netapaké dadi mandhat langit, yaiku para panguwasa mènèhi préntah ana ing mandhat saka langit.[2] Yèn mandhat kuwi dicabut, rakyat duwé hak kanggo nggulingaké panguwasa.[2] Préntah langit ditetapaké déning asumsi saka nènèk moyang Zhou, Tian-Huang-Shangdi, kang ana ing sandhuwuré nènèk moyang Shang, Shangdi.[2] Dhoktrin iki njlèntrèhaké lan mbeneraké kalahé Wangsa Xia lan Shang.[2]

Wangsa Zhou didegaké déning keluwarga Ji (姬) kang ibukuthane ana ing Hao (鎬, saiki sakupengé Xi'an), kang nerusaké corak budaya lan basa saka wangsa sadurungé, èkspansi Zhou wiwitané ana kanthi cara penelukan.[2] Kanthi alon wangsa Zhou saya ngambani kabudayan Shang nganti tekan wilayah Lor Kali Panjang.[2] Wiwitané keluwarga Ji ngendhalèkaké negara Zhou kanthi kapusat.[2] Ana ing taun 771 SM, sawisé Raja You (周幽王) nggantèni ratuné saka Selir Baosi, ibukutha diserang déning kakuwatan gabungan saka ratu, pangéran Shen kang dadi sekutu karo suku-suku asing.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wangsa_Zhou&oldid=832561"