Terusan Suèz

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Foto Terusan Suez saka orbit Bumi (foto NASA).

Terusan Suèz (basa Arab, Qanā al-Suways), ing sisih kulon Semenanjung Sinai, minangka terusan kapal sing dawané 163 km kang dumunung ing Mesir, ngubungaké Port Said (Būr Sa'īd) ing Segara Tengah karo Suèz (al-Suways) ing Segara Abang.

Terusan Suèz dibukak taun 1870 lan dibangun adhedhasar prakarsa insinyur Prancis kang jenengé Ferdinand Vicomte de Lesseps.

Terusan iki ndadèkaké transportasi banyu saka Eropah menyang Asia bisa luwih cepet amarga tanpa ngubengi Afrika. Sakdurungé ana kanal iki, transportasi diayahi kanthi ngosongaké kapal lan barang-barang digawa liwat daratan antara Segara Tengah lan Segara Abang.

Terusan iki kapérang dadi rong bagéan, yakuwi bagéan lor lan bagéan kidul Tlaga Great Bitter, lan nguhubungaké Segara Tengah karo Teluk Suèz

Uga Pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Terusan_Suèz&oldid=812301"