Terusan kapal

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Terusan kapal utawa umumé disebut terusan iku kanal sing dipigunakaké kanggo nyepetaké palayaran kapal. Tanpa ngliwati terusan, kapal kudu layar ngubengi dharatan sing adoh leté. Terusan bisa arupa kali sing dimodifikasi utawa kanal mligi sing dibangun kanggo kaperluan kasebut.

Sarat sawijining kanal supaya bisa dianggo minangka terusan yakuwi kanal kasebut jeroné kudu minimal 5 m (16,4 kaki. Tujuan anané terusan yakuwi:

  1. Minangka dalan sidhatan kangggo nyedhakaké rute lelayaran.
  2. Minangka dalan antarané rong segara utawa tlaga sing katutup déning dharatan.
  3. Minangka sarana aksès menyang segara kanggoné kutha sing dumunung ing jero dharatan.

Daftar terusan utama:

  1. Terusan Segara Putih-Baltik ing Rusia, dawa 141 mil (227 km), dibukak ing 1933, sebagean minangka kali sing dikonstruksi, kanal gawean lan tlaga.
  2. Terusan Suez ing Mesir, dawa 100 mil (160 km), dibukak ing 1869, ngubungaké Segara Tengah menyang Segara Abang.
  3. Terusan Volga-Don ing Rusia, dawa 62 mil (100 km), dibukak ing 1952, ngubungaké Segara Ireng, Segara Azov lan Segara Kaspia.
  4. Terusan Kiel ing Jerman, dawa 60 mil (98 km), dibukak ing 1895, ngubungaké Segara Lor dan Segara Baltik.
  5. Terusan Houston ing Amerika Serikat, dawa 56 mil (91 km), ngubungaké Houston, Texas karo Teluk Meksiko.
  6. Terusan Alphonse XIII ing Spanyol, dawa 53 mil (85 km), dibukak ing 1926, ngubungaké Sevilla lan Teluk Cadiz.
  7. Terusan Panama ing Panama, dawa 51 mil (82 km), dibukak ing 1914, ngubungaké Segara Karibia karo Samudra Pasifik.
  8. Terusan Manchester ing Inggris, dawa 35 mil (57 km), dibukak ing 1894, ngubungaké Manchester karo Segara Irlandia.
  9. Terusan Welland ing Kanada, dawa 28 mil (45 km), dibukak ing 1931, ngubungaké Segara Erie karo Tlaga Ontario.
  10. Terusan Saint Lawrence ing Kanada lan Amérika Sarékat, ngubungaké Montreal karo Tlaga Superior.

Kamampuan Navigasi[sunting | sunting sumber]

Standar sing dianggo ing Uni Eropah kanggo klasifikasi kamampuan navigasi terusan yakuwi European Agreement on Main Inland Waterways of International Importance (AGN) taun 1996, sing diadopsi déning The Inland Transport Committee of the United Nations Economic Commission for Europe (ECE), sing ngatur sawetara kelas.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Terusan_kapal&oldid=821676"