Tétanus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bayi kang lara tetanus

Tetanus kang dikenal minangka lockjaw [1], minangka penyakit kang disebabake dening tetanospasmin, yaiku sejenis neurotoksin kang diproduksi dening Clostridium tetani kang nginfeksi sistem urat saraf lan otot mula saraf lan otot dadi kaku (rigid).[1] Kitasato minangka wong kang wiwitan kasil anggone ngisolasi organisme saka korban manungsa kang kena tetanus lan uga nglaporake menawa toksinne bisa dinetralisasi nganggo antibodi kang spesifik.[1] Tembung tetanus saka basa Yunani yaiku tetanos saka teinein kang ateges kaku.[2] Penyakit iki yaiku penyakit infeksi nalika spasme otot tonik lan hiperrefleksia nyebabake trismus (lockjaw), spasme otot umum, geger kang mlengkung (opistotonus), spasme glotal, kejang, lan paralisis pernapasan.[3]

Karakteristik Clostridium tetani[sunting | sunting sumber]

Clostridium tetani

C. tetani kalebu bakteri Gram positif, anaerob obligat, bisa mbentuk spora, lan bentukke drumstick.[4] Spora kang dibentuk deningC. tetani iki resisten banget tumrap panas lan antiseptik.[3] Dheweke bisa tahan senajan wis diautoklaf (1210C, 10-15 menit) lan uga resisten tumrapfenol lan agen kimia liyane.[3] Bakteri Clostridium tetani iki akeh ditemokake ing lemah, rusohan manungsa lan kewan peliharaan lan ing dhaerah pertanian.[1][5] Umumme, spora bakteri iki didistribusi ing lemah lan saluran penceranaan sarta feses saka jaran, domba, asu, kucing, tikus, babi, lan pitik.[3] Nalika bakteri mau ana ing di jero awak, dhewee bakal ngasilake neurotoksin (sejenis protein kang gawene minangka racun kang nyerang bageyan sistem saraf).[1] C. tetani ngasilake rong eksotoksin, yaiku tetanolysin lan tetanospasmin.[6] Fungsi saka tetanoysin ora dingerteni kanthi jelas, nanging uga bisa mrabawani tetanus.[1] Tetanospasmin minangka toksin kang lumayan kuat.[6]

Cathethan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (en) Klein J. 2007. Infections tetanus. [terhubung berkala]. http://www.kidshealth.org/parent/infections/bacterial_viral/tetanus.html [31 Mei 2008].
  2. ^ (en) Farrar JJ, Yen LM, Cook T, Fairweather N, Binh N, Parry J, Parry CM. 2009. Tetamus. J Neurol, Neurosurg, and Psychia 69 (3): 292–301
  3. ^ a b c d (en) Madigan MT, Martinko JM. 2006. Brock Biology of Microorganisms 11th ed. New Jersey : Pearson Education.Hal. 233-245
  4. ^ Brennen U. 2008. Clostridium tetani. [terhubung berkala] http://bioweb.uwlax.edu/bio203/s2008/unrein_bren/ [12 Mei 2010].
  5. ^ (en) [CDC]. 2002. Clostridium tetani (tetanus). [terhubung berkala] http://microbes.historique.net/tetani.html [13 Mei 2010].
  6. ^ a b (en) [CDC]. 2008. Tetanus. [terhubung berkala] http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/tetanus.pdf [31 Mei 2008].

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Media[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tétanus&oldid=830735"