Antisèptik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Larutan antisèptik iodin kang dioleskan ing tatu.

Antisèptik utawa germisida yaiku senyawa kimia kang digunakaké kanggo matèni utawa nyegati uripé mikroorganisme ing jaringan kang urip kaya ing lumahing kulit lan membran mukosa.[1][2]Antiseptik beda karo antibiotik lan disinfektan, yaiku antibiotik kang digunakaké kanggo matèni mikroorganisme ing awak, lan disinfektan kang digunakaké kanggo matèni mikroorganisme ing benda mati.[2] Iki disebake antisèptik luwih aman diaplikasikan ing jaringan [awak], tinimbang disinfektan.[3] Panggunaan disinfektan luwih ditujokake marang benda mati, tuladane wastafel utawa meja.[3] Nanging, antiseptik kang kuwat lan bisa ngiritasekake jaringan menawa isa dialihfungsingake dadi disinfèktan tuladhane yaiku fenol kang bisa digunakake minangka antisèptik lan disinfektan.[4] [3] Panggunan antisèptik direkomendasikake banget etika nalika epidemi penyakit amarga bisa gawe suwe panyebaran penyakit.[5]


Efektivitas[sunting | sunting sumber]

Efektivitas antisèptik nalika mateni mikroorganisme manut marang pirang-pirang faktor, tuladhane konsentrasi lan suwene ngandarake.[6] Konsentrasi ngusadani adsorpsi utawa penyerapan komponen antisèptik.[7] Ing konsentrasi cendhak, pirang-pirang antiseptik ngalangi fungsi biokimia membran bakteri, nanging ora bakal mateni bakteri mau.[7] Nalika konsentrasi antiseptik mau dhuwur, komponen antiseptik bakal menetrasi ing sel lan ngganggu fungsi normal seluler sacara amba, kalebu ngalangi biosintesis(gawe) makromolekul lan persipitasi protein intraseluler lan asam nukleat (DNA utawa RNA}.[7] Suwene paparan antiseptik karo akehe karusakan ing sel mikroorganisme berbanding lurus.[7]


Jinis-jinis[sunting | sunting sumber]

Mekanisme kerja antiseptik tumrap mikroorganisme beda-beda, tuladhane kanthi ndehidrasi (nggaringake) bakteri, ngoksidasi sel bakteri, ngkoagulasi (nggumpalake) cairan ing sekitar bakteri, utawa ngracuni sel bakteri.[4] Pirang-pirang contoh antiseptik ing antarane yaiku hydrogen peroksida, uyah merkuri, boric acid, lan triclosan.[3][4][7]

Hidrogen peroksida[sunting | sunting sumber]

Hidrogen peroksida (H2O2) yaiku agen oksidasi, minangka antiseptik kuwat nanging ora ngiritasi jaringan urip.[3][4] Senyawa iki bisa diaplikasekake minangka antiseptik ing membrane mukosa.[4] Kelemahan saka zat iki yaiku kudu tansah dijaga kondisine amarga zat iki gampang ngalami karusakan nalika kelangan oksigen.[4]

Uyah merkuri[sunting | sunting sumber]

Senyawa iki yaiku antiseptik kang paling kuwat. Merkuri klorida (HgCl) bisa digunakake kanggo ngumbah tangan kanthi perbandingan banyu 1:1000.[4]. Senyawa iki bisa mateni kabeh jinis bakteri ing pirang-pirang menit.[4]. Kelemahan saka senyawa iki yaiku kemungkinan besar bisa ngiritasi jaringan amarga daya kerja antimikrobane kang kuwat banget.[4].

Asam Borat[sunting | sunting sumber]

Asam Borat minangka antiseptik lemah, ora ngiritasi jaringan.[4] Zat iki bisa digunakake sacara optimum nalika dilarutake ing banyu kanthi perbandingan 1:20.[4]

Triclosan[sunting | sunting sumber]

struktur kimia triclosan

Triclosan yaiku antisèptik kang èfèktif lan misuwur, biyasané ana ing sabun, obat kemu, deodoran, lan liya-liyane.[7] Triclosan duweni daya antimikroba kanthi spektrum amba (bisa nglawan pirang-pirang macem bakteri) lan duweni sifat toksisitas minim.[7] Mekanisme kerja triclosan yaiku kanthi ngalangi biosintesis lipid mula membran mikroba kelangan kekuwatan lan fungsine.[7]


Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Levinson W. 2008. Review of Medical Microbiology & Imunology, Tenth Edition. New York: The McGraw-Hill Companies, Inc.
  2. ^ a b Madigan MT, Martinko JM, Brock TD. 2006. Brock Biology of Microorgnisms. New Jersey: Pearson Prentice Hall.
  3. ^ a b c d e Jain M. 2004. Competition Science Vision. India: Pratiyogita Darpan.
  4. ^ a b c d e f g h i j k Havard CMH. 1990. Black’s Medical Dictionary 36th Edition. USA: Barnes & Noble Books.
  5. ^ [KSBH] Kansas State Board of Health. 2008. Annual Report of The State Board of Health of The State of Kansas. USA: BiblioBazaar LLC.
  6. ^ Block SS. 2001. Disinfection, Sterilization, and Preservation 5th Edition. USA: Lippincott Williams & Wilkins.
  7. ^ a b c d e f g h Franklin TJ, Snow GA. 2005. Biochemistry and Molecular Biology of Antimicrobial Drug Action 6th Edition. New York: Springer Science & Business Media Inc.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Antisèptik&oldid=832674"