Suku Maya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Suku Maya

Suku Maya ingkang gesang ing dhaerah Meksiko Kidul lan ing bageyan-bageyan Amerika Tengah. Pusat kabudayaannipun wonten ing Semenanjung Yukatan. Kitha paling pisanan dipun wangun kinten-kinten ing abad 3 ing wana Guatemala lan ingkang pungkasan kinten-kinten dipunwangun ing abad 10 lan abad 11 wonten sawijining dhataran ing Yukatan sisih Lèr. Kitha-kitha punika minangka panilaran tiyang-tiyang Maya ingkang gadhahi tingkat kabudayan paling nginggil lan minangka cathetan arsitektur ingkang paling kathah lan paling majeng. Kabudayaan suku Maya menika ngrembaka saking abad 1 S M ngantos dipunwiwitinipun penggalan Masehi. Kabudayaan Maya gadhahi pusat babagan agraris. Wonten taneman jagung, mrica, wonten kalkun lan segawon. Piyambakipun ugi mintal kapas lan nyade wonten panggena sanes. Mila suraosipun tiyang-tiyang Maya nindakaken kagiyatan sesadeyan sanesipun tani.

Golongan Suku Maya[sunting | sunting sumber]

Organisasi sosial ingkang wonten ing suku Maya menika dipuntandhani kanthi pangarsanipun golongan elit ingkang sugih, ingkang ugi nindakaken sesadeyan. Golongan elit nggadhahi fungsi minangka ketua upacara ritual wonten kapitadosanipun. Tiyang punika minangka golongan akademi ingkang gadhahi hak istimewa kagem nyinaoni ilmu pangetahuan. Sanesipun golongan punika, wonten golongan petani lan budhak.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Pananggalan Suku Maya[sunting | sunting sumber]

Bangsa Maya sampun gadhahi sistem seratan ingkang sami kaliyan Hierogliyph. Seratan punika kagem nyathet prastawa ingkang wigati, inggih punika kagem kawiyosan, palakrama, lan sedanipun raja-raja Maya. Sasampunipun wonten seratan, ilmu pengetahuan ugi ngrembaka, bangsa punika sampun tepang kaliyan tangalan lan taunipun ingkang gadhahi 18 sasi ingkang saben sasinipun gadhahi 20 dinten. Sanesipun punika wonten 1 sasi ingkang gadhahi 5 dinten. Kados gadhahi 365 dinten. Tiyang Maya ugi ngrembakakaken matematika lan astronomi.[1]Pananggalan Suku Maya ngantos samangke dipunanggep kramat amargi gadhahi pungkasan ing taun 2012.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)mohat.blogdetik.com(dipuntingali tanggal 1 Oktober 2011)
  2. ^ (id)edukasi.kompasiana.com(dipuntingali tanggal 1 Oktober 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Suku_Maya&oldid=832976"