Putrajaya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Putrajaya
Flag of Putrajaya
Flag
Official seal of Putrajaya
Seal
Motto: Bandar raya Taman, Bandar raya Bestari
(Basa Inggris: Garden City, Intelligent City)
Cithakan:Legend inline Putrajaya in Cithakan:Legend inline Malaysia
Coordinates: 2°55′00″N 101°40′00″E / 2.9166667°N 101.6666667°E / 2.9166667; 101.6666667Koordinat: 2°55′00″N 101°40′00″E / 2.9166667°N 101.6666667°E / 2.9166667; 101.6666667
Negara Malaysia
Negara bagian Wilayah Pasekutonan
Dibentuk 19 Oktober 1995
Dados
Wewengkon
Federal
1 Februari 2001
Pamaréntahan
 • Diatur oleh Perbadanan Putrajaya
Putrajaya Corporation
 • Chairman Samsudin Osman
Wewengkon
 • Total 46 km2 (18 sq mi)
Populasi (2009 est.)
 • Total 65.000
 • Kapadhetan 1,400/km2 (3,700/sq mi)
Zona wektu MST (UTC+8)
 • Summer (DST) Not observed (UTC)
Mean solar time UTC+06:46:40
Website http://www.ppj.gov.my/

Putrajaya inggih menika punjering pamarentahan administrasi Malaysia minangka gantosipun Kuala Lumpur.[1] Saderengipun dipunparingi nami Putrajaya, kutha menika nggadhahi nami Perang Besar.[2] Putrajaya dumunung ing 25 km sakiduling kutha Kuala Lumpur. Putrajaya nggadhahi wiyar 4,931 hektar.[1] Kutha Putrajaya ugi caket saking Bandhar Udhara Internasional Kuala Lumpur (KLIA) lan Sirkuit Sepang ing sisih kidul. Putrajaya dados punjering administrasi enggal ingkang netrepaken pamarentahan elektronik ( ngirangi pangginaan kertas ing pamarentahan), lan badhe ngginakaken teknologi komunikasi ingkang langkung enggal (canggih). Putrajaya ugi dipunrancang dados kutha ijo lan netrepaken jaringan internet lan teknologi multimedia.[2]

Putrajaya minangka kutha taman[sunting | sunting sumber]

Putrajaya dipunwangun kanthi konsep kutha taman (taman kutha). Kutha menika dipunperang dados pinten-pinten paprincen, kinten-kinten 38% dipunwangun dados taman, danau lan ugi panggenan ingkang teles, dipunwangun kantor-kantor pamarentahan, komersial, dipunwangun griya-griya, lan fasilitas umum. Ing kutha menika ugi dipundamel danau damelan ingkang wiyaripun 600 hektar. Danau menika dados lambang Putrajaya lan ugi dados moderarator iklim. Samenika danau menika asring dipunginakaken kangge kagiyatan plesiran, nitih prahu, kano, lan sanesipun.[1]

Kutha Pinter[sunting | sunting sumber]

Dumunung ing koridor multimedia, lan jumbuh kaliyan inisiatif pamarentah ingkang ngembangaken e-Government, Putrajaya ugi dipunkembangaken minangka kutha pinter. Teknologi multimedia dipunginakaken kangge maringaken fasilitas tumrap pamarentahan administrasi, antara pamarentah lan komunitas bisnis, sarta antawisipun pamarentah lan padunung lokal lan masyarakat umum.[1]

Visi Kutha Putrajaya[sunting | sunting sumber]

Putrajaya badhe dipundadosaken dhaerah administrasi federal ingkang makmur, ingkang kagayuh sadaya kabetahan sosial-ekonomi, rekreasi lan spiritualipun padunung Putrajaya, ugi kangge para tiyang ingkang nyambutdamel lan tamu ingkang dhateng ing kutha Putrajaya.

Misi Kutha Putrajaya[sunting | sunting sumber]

Misi ingkang utami kutha Putrajaya inggih menika, ngatur lan nrembakakakeb ibukutha administratif federal ingkang efektif lan efisien. Kutha menika badhe dipunatur kanthi sae, kanthi semangat lan ndadosaken Putrajaya ingkang sejahtera.[3]


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (en)Background of Putrajayadipunundhuh tanggal 12 Februari 2013)
  2. ^ a b (en)Putrajaya, The New Capital City dipunundhuh tanggal 12 Februari 2013)
  3. ^ (en)Vision & Mission dipunundhuh tanggal 12 Februari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Putrajaya&oldid=836660"