Prefektur Okinawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Prefektur Okinawa

Cithakan:Infobox Prefektur Okinawa

Papan Kepuloan Ryukyu

Prefektur Okinawa (沖縄県 Okinawa-ken?, Basa Okinawa: Uchinaa-ken) inggih menika prefektur ingkang mapan wonten ing bagéyan paling kidul Jepang [1] [2]. Prefektur menika kapérang dados atusan pulo ingkang dipunsebat Kepuloan Ryukyu lan damel rangkéan kepuloan ingkang dawanipun langkung saking 1000 km, antawisipun kidul-kulon Kyushu (pulo paling kidul saking sekawan pulo utama Jepang) lan Taiwan. Kepuloan Senkaku (Kepuloan Diaoyu) ingkang nembé dados sengketa ugi kalebet wilayah administrasi Prefektur Okinawa.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Kepuloan Okinawa sampun dinggèni déning manungsa saking puluhan èwu taun kepengker.[3] Bukti-bukti paling tua wontenipun manungsa ing Kepuloan Ryukyu kapanggihaken wonten ing Naha lan Yaese.[4] Nalika periode Prasejarah Ryukyu ingkang kalampahan puluah èwu taun dumugi abad kapung 12, Ryukyu pikantuk pengaruh budaya saking negara-negara tangga ing Asia. Periode sajarah Ryukyu saderengipun invasi Domain Satsuma dipunwastani periode Ryukyu Kuno. Ing sangandhaping administrasi Keshogunan Tokugawa, Kerajaan Ryukyu wonten ing periode Ryukyu Modern kanthi tandha rikatipun pangembangan seni lan budaya Ryukyu [5].[3]

Tembung Ryukyu kapisan dipunsebat wonten ing Buku Sui, ananging sebatan kasebut saged ugi ateges Taiwan, sanès tumuju ing Kepuloan Ryukyu.[citation needed] Basa Jepang ingkang dipunginakaken kanggé nyebat pulo menika yaiku Okinawa ingkang dipunpanggihaken kapisan wonten ing biografi Jianzhen seratan taun 779. Pagesangan masarakat agraris kawiwitan nalika abad kaping 18 lan mekar kanthi alon dumugi abad kaping 21. Amargi Kepuloan Okinawa mapan wonten ing tengahing Laut Cina Timur lan caket kalihan Jepang, Cina, ugi Asia Tenggara, Kerajaan Ryukyu mekar minangka negara dagang ingkang makmur. Wonten ing periode Kerajaan Ryukyu ugi dipunbangun gusuku-gusuku minangka bèntèng sarta papan dalemipun panguwaos. [3] saking abad kaping 15 Kerajaan Ryukyu kalebet salah satunggaling negeri upeti Kekaisaran Cina. Nalika taun 1609, Kerajaan Ryukyu dipuninvasi déning Domain Satsuma ingkang gadhah kuwasos ing wilayah ingkang samenika dipunsebat Prefektur Kagoshima.[3] Sanajan tasih nglampahi hubungan negeri upeti kalihan Cina, Kerajaan Ryukyu ing sangandhaping kuwaosing Keshogunan Tokugawa lan klan Shimazu saking Satsuma, Kerajaan Ryukyu kedah sarujuk supados mbayar upeti dhateng keshogunan lan Domain Satsuma.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Pulo-pulo utama[sunting | sunting sumber]

Pulo-pulo ing Prefektur Okinawa.

Saking lor-wétan dumugi kidul-kulon, pulo-pulo ingkang wonten pendudukipun ing Kepuloan Ryukyu dipunperang dados tigang gugus kepuloan:

Kutha-kutha[sunting | sunting sumber]

Peta Prefektur Okinawa

Kutha alit lan désa[sunting | sunting sumber]

Wonten ing ngandhap menika dhaptar kutha alit lan désa ing saben distrik.

Geologi[sunting | sunting sumber]

Dharatan Pulo Okinawa kathahipun asalipun saking terumbu karang saéngga toya jawah mbentuk kathah gua-gua ingkang gadhah peranan ingkang wigati nalika Pertempuran Okinawa. Ing sisih kudil Pulo Okinawa menika wonten jaringan gua watu kapur wiyar ingkang dipunsebat Gyokusendo.

Budaya[sunting | sunting sumber]

Seni lan kerajinan[sunting | sunting sumber]

Seni pertunjukan[sunting | sunting sumber]

Karate[sunting | sunting sumber]

Arsitektur[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  2. ^ (id) Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  3. ^ a b c d "History of the Ryukyus". Ryukyu Cultural Archives. http://rca.open.ed.jp/web_e/city-2000/outline/history.html.
  4. ^ 山下町第1洞穴出土の旧石器についてCithakan:Jp icon, 南島考古22
  5. ^ (id) Prefektur Okinawa, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Prefektur_Okinawa&oldid=836893"