Prefektur Kagoshima

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta Prefektur Kagoshima
Prefektur Kagoshima
Prefektur Kagoshima
Basa Jepang: 鹿児島県
Kagoshima-ken
Lokasi Kagoshima ing peta Jepang (bageyan kang disorot)
Ibu kota Kagoshima
Wilayah Kyushu
Pulo Kyushu
Gubernur Yuichiro Ito
Luas (peringkat) 9.132,42 km² (10)
 - % perairan 0,2%
Penduduk  (2000)
 - Populasi 1.786.214 (24)
 - Kepadatan 196 /km²
Distrik 11
Munisipalitas 49
ISO 3166-2 JP-46
Situs web http://www.pref.kagoshima.jp/
home/english/
Simbol prefektur
 - Bunga Rhododendron kiusianum
 - Pohon Camphor laurel var. Cinnamomum camphora
 - Burung Garrulus lidthi
 - Ikan -
Lambang Prefektur Kagoshima
Lambang Prefektur Kagoshima
CithakanPembicaraanPortal Jepang

Prefektur Kagoshima (鹿児島県 Kagoshima-ken?) inggih menika satunggaling prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing Pulo Kyushu, Jepang [1] [2]. Wilayah prefektur menika madep kalihan Laut Cina Timur ndawa saking kulon mangétan. Ibukotanipun menika Kagoshima. Ing prefektur menika wonten Yakushima ingkang sampun dipunakoni déning Situs Warisan Donya UNESCO, Pusat Antariksa Tanegashima, lan Gunung Kirishima.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Prefektur Kagoshima winatesan kalihan Prefektur Kumamoto lan Prefektur Miyazaki. Prefektur Kagoshima mapan wonten ing dharatan Kyushu (dhaérah Satsuma lan Osumi) ugi pulo-pulo terpencil ingkang dipunwastani Kepulauan Satsunan (dhaérah Tanegashima lan Yakushima, ugi wilayah Amami). Ing prakiraan cuaca, Kagoshima kapérang dados kalih inggih menika : wilayah Satsuma, Ōsumi, Tanegashima, Yakushima, sarta wilayah Amami. Prefektur Kagoshima sugih amrih sumber daya alam (SDA). Kathahipun lemah ing dharatan Kagoshima menika asalipun saling bledhug lan wedhi vulkanik ingkang gampil nyerep toya. Prefektur menika kagungan sekedhik dhataran andhap awit saking menika kutha-kutha Prefektur Kagoshima ingkang wonten ing dharatan Kyusu dipunubengi déning gunung-gunung ingkang nyebar tebih antawisipun setunggal kalihan sanèsipun.

Saking kidul mengalèr, wilayah prefektur menika dawanipun 600 km, kanthi dawa garis panté 2.772 km. Ing prefektur menika wonten dhaérah mawi salju kados kutha Isa, Kagoshima, ananging Kepuloan Amami mawi iklim subtropis. Nalika mangsa adhem, wilayah prefektur ing dharatan Kyushu mawi iklim anget. Sewalikipun ing mangsa panas, wilayah prefektur menika pikantuk kathah cahya srengéngé lan mawi curah jawah ingkang inggil. Sanajan kawéntar minangka dhaérah subtropis, Semenanjung Satsuma adep-adepan kalihan Laut Cina Timur. Nalika mangsa adhem, amargi arah angin muson ingkang mbeta awan salju, pusat kutha Kagoshima kadang kala mandhap salju. Tanggal 6 Januari 1986, salju ing kutha Kagoshima dumugi 23 cm kandelipun. Ing saben taun, salju ugi numpuk ing bagéyan dhataran Tanegashima ugi kadang kala mandhap salju lan kalebet dhaérah paling kidul ing Jepang ingkang wonten salju. Ing kutha Amami ingkang mapan langkung mangidul, kacathet naté wonten salju ing tanggal 12 Februari 1901. Nalika wulan Maret 2005, salju naté numpuk ing dhaérah pagunungan Amami Ōshima. Sanajan mekaten, wontenipun salju ing Amami Ōshima boten naté dipuncathet déning Badan Meteorologi Jepang.

Kepuloan Satsunan kapérang dados 605 pulau, Kepuloan Ōsumi (kalebet Tanegashima lan Yakushima), Kepuloan Tokara, lan Kepuloan Amami. Pulo paling lor menika Pulo Shishi, pulo paling kidul menika Pulo Yoron. Déné Pulo paling ageng inggih menika Amami Ōshima, slajeng pulo paling alit ingkang dinggeni déning manungsa menika Shinjima. Prefektur Kagoshima menika prefektur kanthi cacahing onsen paling kathah angka kalih ing Jepang bibar Prefektur Oita. Prefektur menika gadhah gunung berapi aktif kalihan 2.730 sumber toya panas.

Taman nasional[sunting | sunting sumber]

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Saking zaman rumiyin, Sakurajima dipunsebat ugi Kagoshima. Tembung Kagoshima dipunserat mawi aksara kanji kagem rusa lan anak, amargi ing pulo (shima) menika dipunpanggihaken kathah anak rusa. Kejawi menika, ing Basa Jepang kagu ateges gunung berapi. Sakurajima menika gunung berapi, saéngga kawéntar minangka pulo gunung berapi. Ing Pulo Sakurajima rumiyinipun kalebet papanipun pelaut (kako) saéngga dipunsebat pulo pelaut (kakoshima).[3]

Zaman kuno[sunting | sunting sumber]

Zaman Kamakura dan Muromachi[sunting | sunting sumber]

Zaman Edo[sunting | sunting sumber]

Zaman modern[sunting | sunting sumber]

Kutha[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  2. ^ (id) Jepang, (dipunakses tanggal 23 Februari 2013)
  3. ^ Prefektur Kagoshima)

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Prefektur Kagoshima ing Wikivoyage

Cithakan:Jepang-geo-stub