Piano

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Piano
Steinway Vienna 011.JPG
Steinway grand piano
Keyboard instrument
Klasifikasi Hornbostel–Sachs 314.122-4-8
(Simpel chordophone kaliyan keyboard)
Inventor(s) Bartolomeo Cristofori
Digawé Awal Abad ke-18
Jangka
Range of piano.svg

Piano inggih menika piranti musik ingkang dipuntabuh kanthi asta. Tiyang ingkang asring mainaken piano asring sinebat pianis.[1][2] Ing wiwitanipun piano dipunripta, swantenipun taksih dereng seru tinimbang piano ingkang wonten ing jaman samenika (abad XX-an), kados piano ingkang dipunripta dening Bartolomeo Cristofori (16551731) damelan taun 1720.[1][2] Amargi teganganipun senar piano ing wekdal semanten taksih dereng langkung kiyat kados samenika. Samenika piano kasebat dipunpameraken ing Metropolitan Museum of Art ing New York.[1] Taksih dereng wonten ingkang saged demtokaken sinten ingkang ngripta piano, kathah tiyang ingkang ngakeni menawi Bartolomeo Cristofori ingkang ngripta piano.[1] Piano ugi sanes piranti musik ingkang wiwitan ingkang ngangge papan tuts lan kerjanipun kanthi dipunpetek.[1] Piranti musik kanthi prinsip meh sami kaliyan piano sampun wonten wiwit taun 1440.[1] Piano dipunripta saking kekajengan badhe nggabungaken kaendahanipun nada clavichord kanthi kekiyatanipun harpsichord.[1] Kekajengan menika damel Marius saking Paris (1716), Schroter saking Saxony (1717), lan Christofori (1720) saking Padua, Italia, kangge damel piano.[1] Ananging asil inkang wutuh lan jangkep nembe dipunpameraken dening Bartolomeo Christofori. Saking piano damelanipun harpsichord lan spinet (harpsichord alit) ing Istana Florentine - dalemipun Pangeran Ferdinand de’Medici.[1]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i (en)[Pollens, Stewart. 2009. The Early Pianoforte. Cambridge:Cambridge University Press]
  2. ^ a b (en)Hammer Time dipunundhuh tanggal 16 Juli 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Piano&oldid=831298"