Bartolomeo Cristofori

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bartolomeo Cristofori

Bartolomeo Cristofori yaiku penemu piano. [1]Piano yaiku piranti musik kang ngasilake alunan nada kang endah. [1]Cristofori lair ing Padua, Italia, tanggal 4 Mei 1655. [1]Nalika umure 33 taun, yaiku ing taun 1688, Cristofori diajak nyambut gawe dening Prince Ferdinando de Medici. [1]Ferdinando yaiku salah sawijining penggemar musik kang minangka pewaris Cosimo 111, siji saka Grand Dukes of Tuscany. [1]Nalika kuwi, Tuscany minangka kerajaan otonom cilik ing Italia. [1]Cristofori anggone nyambut gawe kanthi sregep mula dheweke bisa gawe Fernando dadi seneng karo dheweke. [1]Senenge mau diwujudake kanthi menehi upah kang luwih gedhe tinimbang liyane. [1] Taun 1700, Cristofori gawe piranti musik yaiku piano kang wiwitan. [2]Piano kang digawe duweni swara patang oktaf. [2]Sawijining jurnalis kanthi jeneng Scipione Maffei nggambarake piranti musik ciptaane Cristofori minangka gravecembalo col piano e forte kang ateges harpsichord kanthi papan tuts alus lan duweni swara banter. [2]Wiwitane, piranti mau sinebut pianoforte, nanging ing pungkasan luwih dikenal kanthi aran piano. [2]Cristofori tinggal donya tanggal 27 Januari 1731 nalika umure ngancik 76 taun.[2] Nganti seprene, isih ana telung piano gaweane kang isih ana lan disipen ana ing pirang-pirang museum. [2]Sijine, disimpen ana ing Metropolitan Museum of Art, Amerika Serikat (digawe taun 1720), sijine disimpen ana Muse Strumenti Muscali, Roma, Italia (digawe taun 1722), lan sijine maneh ana ing ''Musikinstrumenten-Museum of Leipzig University'', Jerman (digawe taun 1726).

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 60]
  2. ^ a b c d e f (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 61]