Paus Telesphorus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Broom icon.svg

Artikel punika boten sarujuk kaliyan kawicaksanan ing Wikipedia abasa Jawi amargi ngagem basa campuran krama lan ngoko
Panjenengan dipunaturi ndandosi supados dados ingkang wetah basanipun (krama sedaya utawi ngoko sedaya).

Paus Santo Telesphorus
Telesphorus.JPG
Asma wiyosan Telesphorus
Wiwit mengku ±126
Dumugi ±137
Dipunrumiyini Siktus I
Dipunlajengaken Hyginus
Miyos tanggal mboten dipunmangertos
Yunani
Séda ±137
Roma, Italia
Paus kanthi nami sanesipun
Cathetan suku
{{{footnotes}}}

Paus Telesphorus punika ngasta jabatan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun (125-136).

Paus Tèlèsphorus yoiku Paus teko 126 utawo 127 sampèk 136 utawo 137 utawo 138, selama pemerintahan Kaisar Romawi Hadrian lan Antoninus Pius. Deweke kemedosan Yunani lan lahir neng Terranova da Sibari [1], Calabria, Italia.

Telesphorus secara tradisional diperhitungake koyok uskup Romawi kepitu berturut-turut setelah Saint Peter. The Liber Pontificalis nyebutake yen deweke uwis pertapa suatu (utawo pertapa) biksu sebelum asumsi kantor. Nurut kesaksian Irenaeus (Against Heresies III.3.3), deweke ngderita "mulia" modar syahid. Meskipun paus awal sing paling disebut martir oleh sumber koyok Ponificalis Liber, Telesphorus yoiku sing pertama neng sopo Ireneaus, nulis adoh sebelumne, nge'iake gelar iki.

Eusebius (Sejarah Gereja iv.7, iv.14) nempatkan awal kepausane neng taun keloro belas teko pemerintahan Kaisar Hadrian (128-129) lan nge'iake tanggal kemodarane koyok taun pertama pemerintahan Antoninus Pius (138-139) [2].

Ning Martirologi Romawi pestane dirayakake neng tanggal 2 Januari, Gereja Yunani ngrayakake iku neng 22 Februari.

Tradisi Misa Natal tengah bengi, perayaan Paskah neng dino Minggu, sing ngjogo teko pitu minggu-Prapaskah sebelum Paskah lan nyanyian Gloria biasane dicantolake karo Paus nya, namung beberapa sejarawan ngraguake yen atribusi kesebut akurat.

Sebuah fragmen surat teko Irenaeus neng Paus Victor I selama kontroversi Paskah neng akhir abad neng-2, ugo diawetake oleh Eusebius, bersaksi Telesphorus iku yoiku kliru siji teko para uskup Romawi sing selalu ngrayakake Paskah neng dino Minggu, duduk neng dino-dino liyo ning seminggu nurut perhitungan Paskah Yahudi. Ndak koyok Victor, piye, Telesphorus pancet ning persekutuan karo komunitas-komunitas sing ndak ngmeloki kebiasaan iki.

Para Karmelit nghormati Telesphorus koyok santo pelindung order sejak beberapa sumber nggambarake deweke koyok seorang pertapa sing tinggal neng Gunung Karmel.

Kuto Saint-Telesphore, neng bagian kulon doyo teko Kanada Quebec provinsi, dijenengi nurut jenengne.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Chapman, John. Studies on the Early Papacy. Port Washington, NY: Kennikat Press, 1971. ISBN 978-0-8046-1139-8.
  2. ^ Fortescue, Adrian, and Scott M. P. Reid. The Early Papacy: To the Synod of Chalcedon in 451. Southampton: Saint Austin Press, 1997. ISBN 978-1-901157-60-4.


Dipunrumiyini
déning:
Paus Sixtus I
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Paus Hyginus


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paus_Telesphorus&oldid=817030"