Kaisar Romawi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Kaisar Romawi inggih punika pemimpin Romawi sadangunipun periode kekaisaran (dipunwiwiti udakara 27 SM). Bangsa Romawi boten gadhah satunggal istilah tartamtu kangge jabatan punika: gelar latin kados imperator, augustus, caesar (asal kata kaisar salebeting Bahasa Indonesia), lan princeps saged dipungayutaken dhateng jabatan punika. Salebeting praktekipun, kaisar inggih punika panguwaos ingkang inggil wonten Romawi lan panglima ingkang inggil legiun Romawi.

Minangka pamangku jabatan princeps Senatus, kaisar saged bikak lan nutup saben wekdal senat, nyusun agenda senat, damel aturan kangge dipunturuti dening senat, lan kepanggih kaliyan duta besar asing minangka sesulih senat. Njabat minangka pontifex maximus damel kaisar dados pemimpin paling inggil keagamaan, paring piyambakipun wewenang kangge mandegani sedaya upacara keagamaan, ngresikake kuil, ngatur surya Romawi (nambahake utawi busak dinten menawi dipunbetahaken), milih perawan vesta lan flamine, mandegani Collegium Pontificum (perkumpulan pendeta), lan meringkas dogma agama Romawi.

Catetan sikil[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Romawi&oldid=870313"