Paus Leo I

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Leo I
Greatleoone.jpg
Asma wiyosan Leo
Wiwit mengku 29 September 440
Dumugi 10 November 461
Dipunrumiyini Siktus III
Dipunlajengaken Hilarius
Miyos 400
Toscana, Italia
Séda 10 November 461
Roma, Italia
Paus kanthi nami Leo sanesipun
Cathetan suku
{{{footnotes}}}

Paus Leo I punika satunggiling aristokrat Romawi Kuna ingkang ngasta jabatan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun 440-461.[1] Panjenenganipun punika Paus pisanan ingkang dipunanugrahi gelar "Agung", saéngga dipuntepangi minangka Paus Leo Agung. Panjenenganipun dipunkawruhi sampun damel Attila yakin kanggé tindak dhumateng gapura Roma salaminipun kampanye militèr 452. Nalika taun 452, nalika Italia Lèr dipunserang déning Atilla, Leo nempuh let 320 km kanthi migunakaken turangga kanggé ngadhepi Atilla lan mbujuk supados narik wadyabalanipun.[2][1] Prastawa puniki dipuntepangi minangka pangladosan paling ageng Leo Agung I.[1]

Leo tilar donya nalika tanggal 10 November 461 lan panjenenganipun dados imam sepisanan ingkang dipunsarèkaken salebetipun gréja Santo Petrus.[2] Panjenenganipun uga arupi satunggiling téolog lan arupi figur pamimpin séntralisasi salebetipun pangorganisasian Gréja Katulik Roma. Sasanèsipun puniku, Paus Leo ugi dipuntepangi amargi padhebatanipun kaliyan Eutykhes.[2] Salebetipun ngadhepi Eutykhes, Leo boten rawuh kanggé tumut salebetipun Konsili Efesus 449, ananging panjenenganipun ngintunaken satunggiling pranyatan ingkang dipunamot salebetipun Tomus.[2] Tomus puniki dipunbeta déning délegasi Leo kanggé dipunwaosaken ing salebetipun konsili minangka wangun kutukan dhumateng Eutykhes.[2] Dékrit salebetipun Tomus puniki ugi dipundhukung penuh déning Kaisar Valentinus III.[2]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Michael Collins&Matthew A. Price. 2006. History of Christianity: Menelusuri Jejak Kristianitas Yogyakarta: Kanisius. Hlm.71.
  2. ^ a b c d e f P.G.Maxwell-Stuart. 1997. Chronicle of the Popes. London: Thames&Hudson Ltd. Hlm.36-37.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Dipunrumiyini
déning:
Siktus III
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Hilarius


Artikel prakawis Paus punika, taksih dèrèng pepak. Panjenengan mangga nambah. Menawi sampun pepak, saged mbusak katrangan punika.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paus_Leo_I&oldid=817121"