Paus Anakletus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Broom icon.svg

Artikel punika boten sarujuk kaliyan kawicaksanan ing Wikipedia abasa Jawi amargi ngagem basa campuran krama lan ngoko
Panjenengan dipunaturi ndandosi supados dados ingkang wetah basanipun (krama sedaya utawi ngoko sedaya).

Paus Santo Anakletus
Popeanacletus.JPG
Asma wiyosan Anakletus
Wiwit mengku taun 76
Dumugi taun 88
Dipunrumiyini Linus
Dipunlajengaken Klemens I
Miyos mboten dipunmangertos
Roma, Italia
Séda taun 88
Roma, Italia
Paus kanthi nami sanesipun
Cathetan suku
{{{footnotes}}}

Paus Anakletus I utawi Kletus ingkang séda kirang langkung taun 88 punika ngasta jabatan Paus Gréja Katulik Roma antawis taun (76-88).

Kala rumiyin, nami Anakletus kaliyan Kletus naté dipunbèntenaken. Kalih asma kasebat dipunanggep minangka kalih tiyang ingkang bènten, Nanging, selaras kaliyan daftar resmi Paus ingkang dipunwedalaken Takhta Suci Vatikan sarta daftar ingkang dipunterbitaken déning Santo Ireneus, Paus Anakletus lan Kletus punika tiyang ingkang sami.

Nalika njawat, panjenenganipun mérang Roma dados 25 paroki, mbangun kapel ing redi Ostian kanggé ngurmati Santo Paulus lan kapel ing sainggiling pasaréanipun Santo Petrus ing Vatikan.

Anakletus séda minangka martir ing wekdal panganiayan Kaisar Domitianus. Miturut Buku Para Paus (Liber Pontificalis), panjenenganipun dipunsaréaken ing sacelaking pasaréyanipun Santo Petrus.

Paus Anaclètus I, yoiku Paus Romawi ketélu (setelah St Peter lan St Linus). Deweke ugo ugo kedaftar koyok Paus Cletus lan masa kepausane pernah kliru dikanggo ngdadi Cletus lan Anacletus.

The 14 Februari 1961 Instruksi Kongregasi Ritus neng aplikasi kanggo kalender lokal instructum proprio Paus Yohanes XXIII sing motu Rubricarum teko 25 Juli 1960 ngpancetake yen "dino raya 'Saint Anacletus', opo pun sing lemah lan ning opo pun kelas iku dirayakake, ditransfer sampek 26 April, neng ngisor jeneng tengen, 'Saint Cletus' The Martirologi Romawi nyebutake. Paus sing bercantholan gor neng ngisor jeneng "Cletus". [1] The Pontificio Annuario nge'iake keloro bentuk, koyok alternatif. Eusebius, Saint Irenaeus , Saint Augustine lan Optatus kabeh ngdudingake yen keloro jeneng ngacu neng individu sing padha. Neng sisi liyo, Catalogue Liberia lan Pontificalis Liber apik ngnyatakake yen Anacletus lan Cletus yoiku loro uwong sing berbedo.

Jeneng "Cletus" ning "uwong sing uwis disebut" Yunani Kuno berarti, lan "Anacletus" berarti "uwong sing uwis diceluk balik". Ugo "Anencletus" (Yunani: Ανέγκλητος) berarti "kecela".

St Cletus / Anacletus secara tradisional dikatakake uwis ngdadi Romawi, lan uwis ngdadi paus selama loro belas taun. The Annuario Pontificio ngnyatakake: "Selama loro abad pertama, tanggal awal lan akhir Paus ndak pasti." Iki nge'iake taun-taun 80-92 koyok pemerintahan Paus Cletus / Anacletus. Sumber-sumber liyo nge'iake taun 77-88.

Tradisi ngatakake yen Paus iki dikanggo Roma ngdadi loro puluh limo paroki. Kliru siji catetan urip beberapa tentang kepausan iku nyebutake deweke koyok uwis ditahbiskan jumlah pasti para imam.

Deweke dimakamake neng samping pendahulune, Saint Linus, neng Basilika Santo Petrus, neng wadah sing sekarang Vatikan. Jenengne (koyok Cletus) termasuk ning Kanon Romawi Misa

Kalender Tridentin ngnduwei neng tanggal 26 April dino raya Saint Cletus, dihormati berpadha-padha karo Saint Marcellinus, lan neng 13 Juli dino raya Saint Anacletus. Neng taun 1960, Paus Yohanes XXIII, sambil ngjogo pesta 26 April, sing nyebutake suci neng ngisor jeneng sing dike'iake nengne ning Kanon Misa, dibutek yen tanggal 13 Juli. Penggunaan iki, kalender 1960 sing termasuk ning edisi 1962 teko Misale Romawi, terus dike'i wewenang neng ngisor kondisi sing didudingake ning proprio motu Summorum Pontificum, namung pesta uwis dibutek teko Kalender Romawi Umum sejak taun 1969. Meskipun dino kemodarane ndak diketaui, [2]. Saint Cletus terus kecantum ning Martirologi Romawi neng antara uwong-uwong kudus 26 April.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Martyrologium Romanum" (Libreria Editrice Vaticana, 2001 ISBN 88-209-7210-7)
  2. ^ Calendarium Romanum (Libreria Editrice Vaticana 1969), p. 121


Dipunrumiyini
déning:
Paus Linus
Paus
(daftar)
Dipunlajengaken
déning:
Paus Clemens I


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paus_Anakletus&oldid=840088"