Pangepungan Leningrad

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pangepungan Leningrad
Bagéan saka Perang Donya II
Tanggal 8 September 194118 Januari 1944
Papan Leningrad, Uni Soviet
Asil Kemenangan Uni Soviet
Pihak sing kalibat
Flag of German Reich (1935–1945).svg Nazi Jerman
Flag of Finland.svg Finlandia
Flag of the Soviet Union.svg Uni Soviet
Komandhan
Flag of German Reich (1935–1945).svg Wilhelm Ritter von Leeb
Flag of German Reich (1935–1945).svg Georg von Küchler
Flag of Finland C.G.E. Mannerheim
Cithakan:Country data Soviet Union Kliment Voroshilov
Cithakan:Country data Soviet Union Georgy Zhukov
Cithakan:Country data Soviet Union Leonid Govorov
Kakuwatan
725.000 tiyang 930.000 tiyang
Cacahé korban
 ? 300.000 militer,
16.470 sipil amargi pangeboman,
1 juta sipil amargi kaluwén

Pangepungan Leningrad (basa Rusia: блокада Ленинграда, blokada Leningrada), nalika Perang Donya II, dipunwiwiti saking 8 September 1941,ngantos dumugi 8 Januari 1944, inggih menika pangepungan Jerman dhateng Kutha Leningrad (samenikaSt.Petersburg) ing Soviet Rusia.[1] Pangepungan menika dados pangepungan ingkang paling nrenyuhaken ing sajarah, mliginipun tumrap tiyang ingkang manggén ing Kutha Leningrad (samenika dados Kutha Saint Petersburg) ingkang ing nalika semanten dipunkepung (blokadhé) déning Jerman.[1]

Kirang saking kalih setengah wulan sasampunipun Uni Soviet dipunserang déning Nazi Jerman, tamtama Jerman sampun caket kaliyan Kutha Leningrad.[2] Tamtama Abrit sampun dipunkepung nalika tanggal 8 September 1941, Jerman sampun saged ngepung Leningrad.[2] Pangepungan menika dangunipun ngantos 900 dinten, saking tanggal 8 September 1941 ngantos dumugi 27 Januari 1944.[2] Kutha ingkang padunungipun ngantos tigang yuta tiyang (kalebet 400.000 laré) boten kersa nyerah dhateng Nazi Jerman saéngga dados kasisahan.[2] Stok dhaharan lan bahan bakar namung cekap kanggé kalih wulan kemawon, transportasi umum boten saged mlampah, boten wonten pasokan toya, boten wonten listrik, lan dhaharan ingkang sakedhik sanget.[2] Nalika wulan Januari 1942 ing mangsa adhem, boten kados limrahipun jatah dhaharan namung wonten 125 gram roti saben tiyang saben dintenipun.[2] Namung ing wekdal kalih wulan, Januari lan Februari taun 1942, 200.000 tiyang ing Leningrad tilar donya amargi kadhemen lan kaluwén.[2]

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

(en)The 900-day Siege of Leningrad

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b (en)[The Siege of Leningrad] dipunundhuh tanggal 9 September 2011)
  2. ^ a b c d e f g (en)The 900-day Siege of Leningrad dipunundhuh tanggal 9 September 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.