Pandemi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
La Epidemia de cólera en Londres en 1854 fue estudiada por Dr. John Snow que realizó este mapa y que supuso el primer estudio epidemiológico. Los puntos muestran los casos de muerte. Las cruces representan los pozos de agua de los que bebieron los enfermos.

Pandèmi inggih punika pényakit ingkang nular saha nyébar ngélampahi populasi manungsa ing kuwasaan ing jawi, tuladhanipun benua utawi ing sédaya donya. Pényakit endemik luas saha stabil ing pintné-pintén tiyang ingkang gréah saking botén pandémi. Saklajéngipun, pandémi flu kéjaba flu musiman, kéjaba musim flu inggih punika pandemi. Pandemi ingkang langkung enggal kalebet pandemi HIV lan pandemi flu 2009. Pandemi inggih punika epidemis penyakit nular ingkang nyebaraken ngelampahi populasi manungsa ing daerah ingkang jembar, tuladhanipun benua, utawa ing sedaya donya. Penyakit endemik ingkang jembar lan stabil ingkang katah tiyang ingkang gerah saking punika boten pandemi. Saklajengipun pandemi flu gejaba flu musiman, sanesipun musim flu inggih punika pandemi. Jumlah pandemi kadasta cacar, saha TBC. Pandemi ingkang langkung enggal kalebet pandemi HIV lan pandemi flu 2009. [1]

Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) sampun mroduksi mmenawi klasifikasi enem tahap ingkang gambaraken proses ing pundhi virus novel influenza gerak saking infeksi kawiwitan ing manungsa ngelampahi pandemi. Menika dipunwiwiti kaliyan virus nginfeksi kewan, kanti pinten-pinten kasus ing pundhi kewan nginfeksi tiyang, lajeng gerak ngelampahi tahap ing pundhi virus wiwit nyebar secara langsung antawis tiyang-tiyang, lan pungkasan kaliyan pandemi punika nginfeksi saking virus enggal sampun nyebar ing dunya. Penyakit utawi kahanan boten pandemi namung punika yaiku jembar utawi bunuh tiyang katah, ugi kedhah nular, dados tuladhane kanker tanggel jawab ingkang katah kapejahan ananging boten kaanggep pandemi amergi penyakit punika boten nular. [2]

Sebapipun Flu[sunting | sunting sumber]

Epidemis utawi epidemics flu, dipunsebapake dening galur-galur enggal virus influenzaingkang secara genetis cekap benten saking galur-galur sakderengipun pramila manugsa arang kebal kaliyan flu. Ingkang nyebapaken tukule penyakit virus inggih punika nyebare virus saking populasi manungsa ingkang alit saha terisolasi. Tuladhane AIDS boten gadahi asma saha boten gadahi dasar ing pinten-pinten dasawarsa. Penyakit virus enggal ing manungsa inggih punika nyabaraken virus ingkang sampun wonten saking kewan sanes. Kewan ingkang dados ingang lan saged nularake virus katamtu namung umumuipun boten kapengaruh dening virus punika dipunsebat dados virus reservaor alami virus. Epidemi flu punika tuladha ingkang sae saking efek virus ingkang pindah saking setunggal spesies ing spesies sanesipun. Wonten tiga virus influenza: tipe B saha C, ingkang namung nginfeksi manungsa saha boten nate nyebapaken epidemi, lan tipe A, ingkang nginfeksi pinten-pinten jenis kewan, ingkang kagolong inggih punika manuk, babi, kuda, manungsa. Galur influenza A ingkang nyebapaken 3 epidemi. [3]

Cathatan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http:(id)[//www.news-medical.net/health/What-is-a-Pandemic-%28Indonesian%29.aspx Pengertian Pandemi (dipununduh TAnggal 16 Oktober 2012)
  2. ^ http:(id)[//www.news-medical.net/health/What-is-a-Pandemic-%28Indonesian%29.aspx Pengertian Pandemi (dipununduh TAnggal 16 Oktober 2012)
  3. ^ (id)Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:423)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pandemi&oldid=834765"