Pananggalan candra

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Pananggalan Candra utawa Kalènder lunar iku sistem penanggalan sing didhasaraké marang pétungan fase rembulan. Saben dina jroning pananggalan iki nandhaaké siji lokasi rembulan jroning révolusi ngubengi bumi.

Mayoritas kalèndher lunar iku kalèndher sing ora murni ndhasaraké pétungan tanggalé marang fase rembulan waé, nanging uga ngétung pergantian mangsa sing dipengaruhi déning peredaran bumi ngubengi srengéngé. Pananggalan sajinis iki disebut minangka pananggalan lunisolar. Siji saka sethithik pananggalan sing murni ndhasaraké pétungan marang fase rembulan yaiku pananggalan Arab lan pananggalan Jawa Islam. Yèn cacahing dina jroning pananggalan solar utawa lunisolar watara 354 dina nganti 366 dna saben tauné, jroning pananggalan lunar, cacahing dina saben taun tetep 354 dina.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pananggalan_candra&oldid=822520"