Observatorium angkasa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Observatorium angkasa: Hubble, XMM-Newton, lan Spitzer

Observatorium angkasa yakuwi kabeh piranti kang ana neng luar angkasa kang digunakaké kanggo ngamati planet, galaksi, lan benda planet liyané.

Tetepangan[sunting | sunting sumber]

Ana observatorium kang wis diluncurakté neng orbit, lan akeh-akehé wis gawe awake dhewe mudheng babagan kosmos. Pangamatan astronomi saka Bumi dibatasi deneng pemfilteran lan gangguan radiasi elektromagnetik amarga atmosfer Bumi. Amarga kuwi dikirimaké observatorium maring luar angkasa kudu prelu banget. Observatorium kang kaya teleskop kang mubengi Bumi neng njaba atmosfer ora ngenani twinkling (distorsi amarga turbulensi angin panas) utawa polusi cahaya saka sumber cahaya buatan ning Bumi. Macemé teleskop landas bumi iki yakuwi kayata Teleskop Keck I lan II, Very Large Telescope) bisa uga ngilangaké efek turbulensi atmosfer karo wewatuan optik adaptifé.

Astronomi kang basisé-angkasa utawa sing malah luwih penting maneh kanggo njangkau frekuensi kang anané neng njaba jendela optik lan jendela radio, loroné rentang lan dawané gelombang saka spektrum elektromagnetik kang ora dipengaruhi dening atmosfer. Tuladhané, Pangamatan sinar-X nganti ora bakal ana kamungkinan menawa dilakukaké neng Bumi, lan wus nganti tekan neng wilayah kang penting babagan astronomi namung amarga satelit orbit kang dijangkepi karo teleskop sinar-X kayata Observatorium Chandra. Observatorium angkasa umumé dibagi dadi rong kelas: misi memetakan kabehé langit, lan observatorium kang nggawe pangamatan bageyan tartemtu saka langit.

Akeh observatorium angkasa wis ngrampungaké misiné, lan liyané esih nglakoni misiné. Satelit kang wis diluncuraké yakuwi gaweané NASA, ESA lan Japan Aerospace Exploration Agency.

Observatorium gedhe NASA[sunting | sunting sumber]

Satelit kang duweni program "Observatorium Gedhe" NASA:

  • Teleskop Ruang Angkasa Hubble
  • Teleskop Ruang Angkasa Spitzer

Observatorium angkasa kondhang liyané[sunting | sunting sumber]

  • HEAO (High Energy Astronomy Observatories)

Observatorium angkasa liyané[sunting | sunting sumber]

Delengen Uga[sunting | sunting sumber]