Minamoto no Yoshitsune

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Kotak info Samurai

Minamoto no Yoshitsune (源 義経 utawi 源 義經?) (1159 - 15 Juni 1189) inggih punika samurai klan Minamoto ing pungkasan zaman Heian ingkang asalipun saking klan Kawachi Genji. Yoshitsune inggih punika adik sanès ibu saking pendiri Keshogunan Kamakura, Minamoto no Yoritomo. Asma aliasnipun yaiku Kurō Yoshitsune. Yoshitsune dipunlahirakn dados Ushiwakamaru, putra kaping-9 saking kepala klan Kawachi Genji asmanipun Minamèoto no Yoshitomo. Saksampunè ayahipun terbunuh ing Pemberontakan Heiji lawan Taira no Kiyomori, Ushiwakamaru dipuntitipaken ing kuil Kurama. Kajeng piyambakipun dipunpindahakèn ing Hiraizumi ing Mutsu, lan dipuntitipaken dateng Fujiwara no Hidehira ingkang njabat kepala klan Ōshū Fujiwara sekaligus penguasa Mutsu. Mènawi mekaten, kakak tertua Yoshitsune, Yoritomo lajèng mimpin perlawanan kanggè nggulingkan klan Taira ingkang dipunsèbat Pemberontakan zaman Jishō-Jūei (Perang Genpei). Saksampunè dewasa, Yoshitsune gabung mbantu Yoritomo, dipunwiwiti saking Pertempuran Ichi-no-Tani, Pertempuran Yashima, hingga akhirnya klan Minamoto berhasil nghancurakèn armada klan Taira dalam Pertempuran Dan-no-ura. Mènawi berjasa agèng minangka pemimpin perang, Yoshitsune mbotèn diparingi penghargaan ingkang pantas dening Yoritomo, lan sebagian wilayah kekuasaanipun dipunrampas. Yoshitsune dipunanggèp ningsli sikap memberontak prsmils dipuncap dados musuh kaisar lan dados buronan ing sedaya negeri. Ing pelarianipun, Yoshitsune nyuwun perlindungan klan Ōshū Fujiwara ingkang nate membesarka. Fujiwara no Yasuhira asilipun dipundesak Yoritomo supados nangkap Yoshitsune. Yasuhira nyerang Yoshitsune ingkang nembe wonten ing Koromogawa no tachi (sakpunika wonten ing kota Ōshū, Prefektur Iwate). Yoshitsune ingkang sampun terkepung pungkasaning bunuh diri. Kematian Yoshitsune nampi katah simpati saking katah tiyang. Saking kisah Yoshitsune dipuntepang istilah Hōgan biiki (判官贔屓?) ing menika ungkapan simpati tiyang Jepang kaliyan pihak ingkang kalah (istilah punika mboten diwaos Han-gan biiki). Hōgan inggih punika jabatan ingkang dipunparingake kaisar dateng Yoshitsune, menawi hiiki menika "simpati" utawi "melindungi". Ungkapan ipunika kirang langkung berarti, "Pihak ingkang lemah kaliyan alasan piyambakipun lemah, mila katah tiyang ingkang bersimpati.[1]"

Silsilah[sunting | sunting sumber]

Gambar:Yoshitune kubiarai ido 1.jpg
Sumur yang menurut legenda airnya dipakai mencuci potongan kepala Yoshitsune

Pengikut Yoshitsune[sunting | sunting sumber]

Duel antara Yoshitsune dan Benkei di atas Jembatan Gojō (karya Utagawa Kuniyoshi)


Legenda dan mitos[sunting | sunting sumber]

Yoshitsune dan Benkei, lukisan ukiyo-e karya Yoshitoshi Tsukioka dari zaman Meiji

Legenda Jengis Khan inggih punika Yoshitsune dipundamel tiyang Jepang ingkang wiwit ningali ing utara ing zaman Edo. Ing wekdal punika ugi beredar cerita palsu babagan Kaisar Qianlong asal Dinasti Qing ingkang ngaku "nenek moyangnya inggih punika keturunan klan Minamoto, asmanipun Yoshitsune. Aksara kanji kangge 'Qing' asalipun saking aksara kanji ingkang dipunginaaken kangge nyerat asma Kaisar Seiwa." Langkug tebih malih miturut dokumen palsu ingkang irah-irahanipun Kinshi Beppon (Buku Lain Sejarah Dinasti Jin) ing menika karangan tiyang Jepang,[2] Minamoto no Yoshitsune merupakan salah satu jenderal Dinasti Jin.

Budaya populer[sunting | sunting sumber]

Manga[sunting | sunting sumber]

Drama televisi[sunting | sunting sumber]

Kikugorō Onoe VII minangka Yoshitsune
  • Shin-Heike Monogatari, Taiga drama NHK (1972)
Tarō Shigaki minangka Yoshitsune
  • Kusa Moeru, Taiga drama NHK (1979)
Kunihiro Tomoyuki minangka Yoshitsune
  • Musashibō Benkei, NHK (1986)
Kawano Tarō minangka Yoshitsune
  • Minamoto no Yoshitsune, TBS (1990)
Higashiyama Noriyuki sebagai Yoshitsune
  • Minamoto no Yoshitsune, NTV (1991)
Nomura Hironobu minangka Yoshitsune
  • Homuratatsu, Taiga drama NHK (Juli 1993 - Maret 1994)
Nomura Hironobu minangka Yoshitsune
  • Yoshitsune Taiga drama NHK (2005)
Hideaki Takizawa minangka Yoshitsune, Ryunosuke Kamiki sebagai Ushiwaka

Film[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Daftar pustaka[sunting | sunting sumber]

  • Hishinuma Kazunori (菱沼一憲), Minamoto no Yoshitsune no Kassen to Senryaku: sono Densetsu to Kyozō (源義経の合戦と戦略 その伝説と虚像), Kadokawa Sensho, 2005, ISBN 404703374X
  • Kadokawa Genyoshi (角川源義) dan Takada Minoru (高田実), Minamoto no Yoshitsune, Kadokawa Shinsho, 1966.
  • Takahashi Tomio (高橋富雄), Yoshitsune Densetsu: Rekishi no Kyojitsu (義経伝説 歴史の虚実), Chūokō Shinsho, 1966.
  • Gomi Fumihiko (五味文彦), Minamoto no Yoshitsune, Iwanami Shinsho, 2004, ISBN 400430914-X

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]