Taira no Kiyomori

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Taira no Kiyomori.jpg

Taira no Kiyomori (平 清盛?) (1118 - 20 Maret 1181) yaiku samurai kang njabat kepala klan Taira ana ing pungkasan Jaman Heian.[1] Kiyomori yaiku samurai pisanan kang diangkat dadi pejabat tinggi kang dijenengi Daijō Daijin.[1] Sawise jasa ana ing Pambrontakan Hōgen, Kiyomori olej ijin saka Kaisar Goshirakawa kanggo mateni Minamoto no Yoshitomo kang nglancarake Pambrontakan Heiji.[1] Sawise njabat Daijō Daijin, klan Taira kang dipimpine bisa dadi kalan kang paling nguwasani Jepang.[1] Kakuwasan pamrantahan sakabehe ana ing tangane klan klan Taira sawise Kaisar Goshirakawa dinyatakake dadi tahanan omah.[1] Nalika jaman semana, anggota klan Taira banjur umuk lan ngetokake istilah,Heishi ni arazumba hito ni arazu.[1] Rasa umuk saka klan taira iki nyebabake rasa ora puas saka kalangan samurai.[1] Nalika pasukan klan Minamoto nglancarake pambrontakan kanggo ngalahake klan Taira, Kiyomori mati merga lara demam lan panas dhuwur.[1] Taira no Kiyomori lair ana ing Provinsi Ise nalika taun 1118 saka pewaris kepala klan Ise Taira kang jenenge Taira no Tadamori.[2] Ibune duwe jeneng Gion Nyogo kang makarya dadi pegawai istana, utawane adhine saka Gion Nyogo (nyogo yaiku gelar kanggo wong wadon kang makarya ana ing istana).[2] Miturut kisah Heike Monogatari, Kiyomori yaiku bayi saka kasil hubungan Kaisar Shirakawa karo Gion Nyogo kang diwenehake marang Taira no Tadamori.[2] Taun 1129, bapake Kiyomori munggah pangkat dadi pejabat dhuwur kang tingkate Jugoige.[2] Sawise bisa numpas komplotan bajak laut, bapake Kiyomori ditunjuk dadi Gyōbukyō lan jabatan iki kang mengkone diwarisake marang Kiyomori kang ditunjuk dadi panguwasa Provinsi Aki nalika taun 1146.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Taira_no_Kiyomori&oldid=832718"