Samurai

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Seorang samurai dengan pakaian tempur, 1860.

Samurai (侍 atau 士?) inggih punika istilah kanggè pèrwira militèr kelas elit sakdèrèngè zaman industrialisasi ing Jepang. Tembung "samurai" asalipun saking tembung kerja "samorau" asal basa Jepang kuno, ngubah dados "saburau" ingkang maknanipun "melayani", lan pungkasanè dados "samurai" ingkang mèrdamèl dados pelayan kanggè sang majikan.

Istilah ingkang langkung trèp inggih punika bushi (武士) (harafiah: "orang bersenjata") ingkang dipunginaakèn ing masa zaman Edo. istilah samurai dipunginaakèn kanggè prajurit elit saking kalangan bangsawan, lan botèn tuladhanè, ashigaru utawi tèntara berjalan kaki. Samurai ingkang botèn kaikèt kaliyan klan utawi merdamel kangge majikan (daimyo) dipunsebat ronin (harafiah: "orang ombak"). Samurai ingkang bertugas ing han dipunsebat hanshi.

Oda, Toyotomi lan Tokugawa[sunting | sunting sumber]

Oda Nobunaga inggih punika bangsawan ingkang misuur saking kawasan Nagoya (pernah dipuntepang dados Ohwari) lan tuladha samurai luar biasa Tempoh Sengoku. menika meletakkan asas penyatuan Jepun lan ninggalaken namung pinten-pinten taun langkung wiwit saking penyatuan tersebut.

Oda Nobunaga nyipta organisasi lan taktik perang, gumantung kaliyan harquebus, mbangun perdagangan lan nghargai ciptaan enggal; kemenangan ingkang saklajengipun sarujuk piyambakipun menjayakan penghapusan Shogunate Ashikaga lan perletakan senjata kuasa tentera sami Buddha, ingkang nyemarakkan perjuangan sia-sia ing kalangan penduduk selama pinten-pinten abad. nyerang saking "perlindungan" kuil Buddha, menika kagolong prekawis berterusan kaliyan sebarang bangsawan perang warlords kalebet maharaja ingkang cuba miwiti tindakan menika. Oda Nobunaga ninggal ing taun 1582 ing serangan dening salah tiyang pengikutipun, Akechi Mitsuhide. Toyotomi Hideyoshi (lihat di bawah) lan [1], ingkang madhekake Shogunate Tokugawa, menika pengikut setia [2]. Hideyoshi ingkang dipunagegaken dening petani mboten dipuntepang dados salah seorang jeneral utama ing ngandap Nobunaga lan Ieyasu ingkang nate berkongsi zaman kanak-kanak kaliyan Nobunaga. Hideyoshi menumpas Mitsuhide ing tempoh sewulan lan kaliyan punika dipunanggep dados penggantod ingkang sah amrgi berjaya mbalas dendam ing inggil pengkhianatan Mitsuhide.

kalih-kalihipun punika angsal kauntungan saking kejayaan Nobunaga ingkang sakderengipun sampun mletakaken asas kangge mbentuk Jepun ingkang nyatu. kaliyan punika terhasilah pepatah: "Penyatuan adalah kuih beras; Oda ndamel. Hashiba mbentukipun. lan pungkasaning, namung Ieyasu merasainya." (Hashiba inggih punika asma keluarga ingkang dipunginaaken dados Toyotomi Hideyoshi semasa piyambakipun punika pengikut Nobunaga.)

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.samurai-source.com/samurai-warriors/togukawa-ieyasu.htm Tokugawa Ieyasu (dipununduh tanggal 25 Nop 2012)
  2. ^ http://www.samurai-source.com/samurai-warriors/oda-nobunaga.htm Nobunaga(dipunuduh tanggal 25 Nop 2012)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Samurai&oldid=835134"