Kaisar Qianlong

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Qianlong nalika isih enom

Kaisar Qianlong (Chinese: 乾隆帝, pinyin: Qiánlóngdì, Wade-Giles: Ch'ien-lung Ti, Mongolian: Tengeriin Tetgesen Khaan, Manchu: Abkai Wehiyehe, Tibetan: lha skyong rgyal po, 25 September 17117 February 1799) lairkanthi jeneg Hongli ik kaisar bangsa Manchu, Dinasti Qing kapapat kang mrintah Tiongkok. Qianlong iku putra kapapat saka Kaisar Yongzheng. Dheweke mrintah wiwit 11 Oktober 1736 tumekan 7 Februari 1795, nalika tanggal 8 Februari Qianlong pensiun saka kekaisaran banjur diganti dening anake, Kaisar Jiaqing.[1] Dheweke pensiun amarga pakewuh karo leluhure, Kaisar Kangxi kangmrintah 61 taun suwene. Nalika dheweke pensiun nanging tetep mimpin kekaisaran nganti taun 1799, amarga mati. Nalika diprintah Kaisar Qianlong Tiongkong maju kauripane.

Kaisar Qianlong umure dawa nganti 89 taun. Ing sejarah dheweke dadi kaisar kang uripe paling suwe. Dheweke nalika isih cilik wis asring melu latian dolanan panah karo numpak jaran. Dheweke asring melu lomba manah ing kerajaan. Naliak umur 80 taun dheweke isih asring dolanan panah karo numpak jaran. Saliyane iku dheweke uga asring luga-lunga kanggo ngilangake strese. Dheweke uga seneng nulis puisi, ana 1300 buku kang wis ditulis.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Qianlong&oldid=832609"