Kaisar Jiaqing

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Jiaqing

Kaisar Jiaqing (Hanzi: 嘉庆, 13 Nopember 1760-2 September 1820) iku kaisar Manchu ka-6 lan kaisar Dinasti Qing, Tiongkok ka-5 saka suku Manchu kang kuwasa saka taun [1796]] nganti 1820. Nalika pamrentahan Dinasti Qing mulai mundur amarga pamrentahane korupsi lan ana bangsa kulon kang ngrusuhi Tiongkok.[1] Nalika taun 1795 Kaisar Qianlong mudun saka kekausaran, banjur Kaisar Jiaqing dadi raja.[2]

Jiaqing lair ing istana Yuanming Yuan (圆明园), Beijing kanthi jeneng Aisin Gioro Yongyan (爱新觉罗永琰). Dheweke iku anak nomer 15 saka Kaisar Qianlong karo bojo selir etnis Han, anak saka pejabat [[Wei Qingtai]. Sawise mlebu ing istana buri, dheweke ganti jeneng dadi Weigiya, salah siji marga saka Manchu, kanthi gelar Selir Ling (令贵妃). Yongyan oleh gelar putra mahkotane nalika taun 1773. Nalika taun 1789 dheweke dianugrahi gelar Pangeran Jia.[1]

Yongyan ora seneng karo Heshen, amarga wong tuwane seneng korupsi. Dheweke banjur nduwe sumpah, arep mateni Heshen en wis dadi kaisar. Oktober 1795, Kaisar Qianlong, kang mimpin wis 60 taun, mundur saka kekaisaran amarga umure wis 80 taun lan kango ngurmati mbahe, Kaisar Kangxi. Qianlong ora gelem ngluwehi Kangxi angone jabat dadi kaisar, Kiangxi anggone jabat dadi kaisar suwene 61 taun. Sanajan Yongyan dadi kaisar, nanging Qianlong tetep mimpin pamrentahan. Kedadean iki katekan nganti taun 1799, nalika Qianlong mati. Sawise dadi kaisar, Yongyan ngganti karakter kang pisanan saka jenenge dadi kang ejaane padha, Yong.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Jiaqing&oldid=832626"