Kaisar Yongzheng

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kaisar Yongzheng

Kaisar Yongzheng (Chinese: 雍正帝; pinyin: yōngzhèngdì, Manchu: Hūwaliyasun Tob, Mongol:Nairalt Töv Khaan; lair 13 Desember 1678 – mati 8 Oktober 1735 nalika umur 56 taun), lair kanthi jeneng Yinzhen (Chinese: 胤禛; pinyin: yìnzhēn) iku kaisar saka bangsa Manchu kalima saka Dinasti Qing, lan dadi Kaisar Qing katelu kang mimipin Tiongkok.Dheweke mimpin Tiongkok wiwit taun 1722 nganti 1735.

Yongzheng iku pemimpin kang seneng kerja, dheweke nduweni pepinginan arep gawe pamremntahan kang apik, jujur, lan ngetokake dhuwek sasithik-sithike. Saka carita, Yongzheng anggone dadi kaisar iku kanthi cara meksa lan perang. Yongzhengmati taun 1735. Nalika dipimpin Yongzheng, dheweke nerusake kamakmuran Dinasti Qing, nerusake angone mungsuhi korupsi, lan ngrapekake cathetan ekonomi kerajaan.

Nalika pamrentahan Kaisar Yangzheng uga mbangun kuil kang gedhe, aran Kuil Lama. Wiwitane kuil iki digunakake omah dening Pangeran Yong, anake Kaisar Yongzheng, banjur malih dadi kuil nalika digunakake para biksu saka Tibet. Ing Kuil iku uga disimpen pethi matine Kaisar Yongzheng, kanggo ngurmati jasane.[1]

Ana carita yen nyebutake Kaisar Yongzheng kepengin umure dawa, mangka dheweke ngutus para tabib gawe obat kanga arane Xian Dan, utawa diarani obat dewa. Nanging saya suwe dheweke malah keracunan banjur mati.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kaisar_Yongzheng&oldid=832612"