Mata angin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mata angin

Pambuka[sunting | sunting sumber]

Mata angin iku pedoman kanggo nentu'ake arah sing umum dienggo ing kegiatan sing ana hubungane karo navigasi karo peta.

  1. Arah Lor (0°)
  2. Arah Lor-Wétan (45°): Anane iku antara lor karo wetan
  3. Arah Wétan (90°)
  4. Arah Kidul-Wétan (135°): Anane iku antara kidul karo wetan
  5. Arah Kidul (180°)
  6. Arah Kidul-Kulon (225°): Anane iku antara kidul karo kulon
  7. Arah Kulon (270°)
  8. Arah Lor-Kulon (315°): Anane iku antara lor karo kulon

Perangkat sing umum dienggo kanggo nentu'ake arah mata angin iki diarani kompas.

Cara nemtokaké arah[sunting | sunting sumber]

Akèh cara kanggo nemtokaké arah mata angin, nganggo perangkat kompas iku salah sijiné, cara liyané yakuwi:

Nganggo pedoman srengéngé[sunting | sunting sumber]

Srengéngé mlethèk ing sisih wétan, lan angslup ing arah kulon.

Nganggo pedoman alam[sunting | sunting sumber]

Antara liya nganggo pathokan rasi lintang Waluku utawa lintang Gubuk Pèncèng ( Basa Indonésia : Biduk Selatan). Garis sing ditarik saka sikilé rasi lintang Waluku nuduhaké arah kidul.

Arah liya[sunting | sunting sumber]

  • Tengen
  • Kiwa
  • Ndhuwur
  • Ngisor
  • Sisih
  • Arah jam, kanggo nuduhaké arah marang wong liya (luwih kerep dianggo jroning lingkungan tentara utawa militèr) kanthi migunakaké arah pandom jam. Tuladha: Coba delengen arah jam 2, tegesé supaya wong iku ndeleng arah 15 o manengen saka arah panduluné. Arah sing persis ana ngarep diarani arah jam 12, arah tengen (arah 90o) diarani arah jam 3, arah kiwa utawa arah 270 o diarani arah jam 9, mangkono saterusé kayadéné arah pandom jam.

Uga pirsani[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mata_angin&oldid=807982"