Macan Sumatra

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Macan Sumatra
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Mammalia
ordo: Carnivora
kulawarga: Felidae
Genus: Panthera
Species: P. tigris
Subspecies: P. t. sumatrae
Trinomial name
Panthera tigris sumatrae
Pocock, 1929

Macan Sumatra (Panthera tigris sumatrae) inggih menika salah satunggalipun subspésiès macan ingkang asalipun saking Pulo Sumatra, Indonésia.[2] Macan Sumatra kalebet salah satunggalipun saking enem subspésiès ingkang taskih wonten ngantos dumugi samenika lan mlebet klasifikasi sato kéwan kritis ingkang kaancem cures (critically endangered) wonten ing dhaftar warni abrit spésiès kaancem cures ingkang dipunrilis déning Lembaga Konservasi Donya IUCN.[3] Populasi Macan Sumatra liar kinten-kinten namung wonten 400-500 kémawon, utaminipun ingkang gesangipun ing taman-taman nasional ing Sumatra.[2] Uji genetik ingkang paling ènggal mratélakaken bilih wonten tandha-tandha genetik ingkang unik, ingkang dados pratandha bilih subspésiès menika nggadhahi kemungkinan saged ngrembaka dados spésiès ingkang kapisah, syaratipun inggih menika menawi spésiès menika saged kasil lestari.[2]

Genetik lan évolusi[sunting | sunting sumber]

Analisa DNA mratelakaken wonten hipotésis bilih Macan Sumatra sampun dipunasingaken saking subspésiès macan sanèsipum sasampunipun wonten prastawa minggahipun toya segara nalika jaman Pleistosen ngantos dumugi jaman Holosen (watawis 12.000 ngantos 6.000 taun ingkang kepengker).[2] Kanthi prastawa kasebat lan sajarah wontenipun évolusi menika, Macan Sumatra miturut genetikipun dados bénten kaliyan sedaya subspésiès macan ing dharatan ageng (Asia) ingkang langkung caket gegayutanipun (genetikipun).[2]

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

ProFauna Survey tentang Perdagangan Harimau di Sumatera]

Macan Sumatra ing taun 1926

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cat Specialist Group (1996). [http://www.iucnredlist.org/search/details.php/15966/all Panthera tigris ssp. sumatrae]. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Diakses 11 May 2006. Database entry includes a brief justification of why this subspecies is critically endangered and the criteria used.
  2. ^ a b c d e (en)[Cracraft J., Feinstein J., Vaughn J., Helm-Bychowski K. 1998. Sorting out tigers (Panthera tigris) Mitochondrial sequences, nuclear inserts, systematics, and conservation genetics; journal = Animal Conservation; volume = 1; kaca = 139–150; doi = 10.1111/j.1469-1795.1998.tb00021.x]
  3. ^ (en)[assessors=Cat Specialist Group; id=15966. 1996. Panthera tigris ssp. sumatrae; Database entry includes a brief justification of why this subspecies is critically endangered and the criteria used. Yogyakarta:Araska]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Macan_Sumatra&oldid=832293"