Konsonan desis gigi nirsuara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
IPA – nomer 130
IPA – tèks θ
IPA – gambar {{{imagesize}}}
Entitas θ
X-SAMPA T
Kirshenbaum T
Swara Conto uni

Konsonan desis gigi nirsuara utawa Konsonan desis untu tanpa swara iku uni konsonan sing ana ing sawetara basa lisan, dilambangaké déning aksara θ jroning Abjad Fonètik Antarbangsa (IPA) lan T jroning X-SAMPA.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Ciri-ciri konsonan desis gigi nirsuara:

  • Cara artikulasi yaiku desis, sing diasilaké kanthi nyurung aliran hawa liwat saluran ciut ing dhaérah artikulasiné.
  • Dhaérah artikulasiné yaiku untu, yaiku diunèkaké nganggo cara ilat nèmpèl untu dhuwur, ngisor, utawa kaloroné.
  • Jenis pembunyian tanpa swara, yaiku diasilaké tanpa nggeteraké pita vokal.
  • Iki arupa salah siji konsonan lisan, yaiku hawa diwetokaké liwat tutuk utawa cangkem.
  • Iki sawijining konsonan tengah, tegesé diasilaké kanthi ngliwataké arus hawa liwat tengah ilat lan dudu pinggiré.
  • Mekanisme arus udara arupa egresif pulmonik, yaiku diunèkaké kanthi nyurung hawa metu saka paru-paru liwat saluran vokal, lan ora saka glotis autawa cangkem.
Konsonan Tekanan Paru Paru
bibir lidah depan lidah belakang akar lidah
dwibib. bibgi. gigi. ronggi. pasc
ronggi.
ronggi
lid.
tarbel. lang. langbel. tekak. hulker. katnap. celsu.
sengau m ɱ n ɳ ɲ ŋ ɴ
letup p b * * t d ʈ ɖ c ɟ k g q ɢ ʡ ʔ
desis ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ɕ ʑ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
hampir. β̞ ʋ ɹ ɻ j ɰ
getar. ʙ r ʀ *
kepak. Konsonan kepakan bibir gigi ɾ ɽ
dessi. ɬ ɮ * * *
hamsi. l ɭ ʎ ʟ
kepsi. ɺ *
Cathetan: * nandhani durung ana IPA sing resmi