Abjad Fonètik Internasional

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Tabel IPA (Inggris)

Alfabet Fonetis Internasional (Inggris: International Phonetic Alphabet) iku sawijining sistem notasi fonetis, yaiku kumpulan saka tandha kanggo nulis lan njelasaké sadhéngah basa manungsa. Notasi iki dikembangaké lan dirancang déning Perhimpunan Fonetis International lan minangka sistem Notasi Fonetis sing paling tuwa lan paling amba dipigunakaké.

Pamétaan simbol kanthi swara[sunting | sunting sumber]

Lambang lambang saka IPA migunakaké lambang saka Alfabet Latin lan Alfabet Yunani, sebagéan ing antarané diowahi sethithik. Saben simbol ngacu marang sawijining swara spesifik sing mbédakaké sawijining tembung jroning sawiji basa karo tembung liyané. Alfabet Fonetis Internasional nyakup sadhéngah basa, lan iki nyebabaké pamétaan saka sawijining lambang marang sawijining swara ora mèmper banget karo pamétaan swara ing basa liya sing jroning kosa-abjadé nduwèni lambang sing padha jroning IPA.

Karakter mligi saka IPA njupuk papan ing UNICODE wiwit saka U+0250 nganti U+02AF

Vokal[sunting | sunting sumber]

Aksara ing sisih kiwa yakuwi aksara ora bulat lan aksara ing sisih tengen arupa aksara bulat.

Vokal
Ngarep Mèh
ngarep
Madya Mèh
mburi
Mburi
Katutup
Blank vowel trapezoid.svg
i • y
ɨ • ʉ
ɯ • u
ɪ • ʏ
 • ʊ
e • ø
ɘ • ɵ
ɤ • o
ɛ • œ
ɜ • ɞ
ʌ • ɔ
a • ɶ
ɑ • ɒ
Mèh katutup
1/2 katutup
Tengah
1/2 kabuka
Mèh kabuka
Kabuka

Konsonan tekanan paru-paru[sunting | sunting sumber]

Yèn ana loro, konsonan sing ing kiwa ora muni lan sing ing sisih tengen muni, kothak sing diwernai abu-abu dinyatakaké mustahil kangggo diucapna déning manungsa.

Konsonan Tekanan Paru Paru
bibir lidah depan lidah belakang akar lidah
dwibib. bibgi. gigi. ronggi. pasc
ronggi.
ronggi
lid.
tarbel. lang. langbel. tekak. hulker. katnap. celsu.
sengau m ɱ n ɳ ɲ ŋ ɴ
letup p b * * t d ʈ ɖ c ɟ k g q ɢ ʡ ʔ
desis ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ɕ ʑ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
hampir. β̞ ʋ ɹ ɻ j ɰ
getar. ʙ r ʀ *
kepak. Konsonan kepakan bibir gigi ɾ ɽ
dessi. ɬ ɮ * * *
hamsi. l ɭ ʎ ʟ
kepsi. ɺ *
Cathetan: * nandhani durung ana IPA sing resmi

Konsonan non paru-paru[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor konsonan sing diciptakaké tanpa migunakaké gerakan paru-paru.

Konsonan non paru-paru
dwibib. gigi. ronggi. pasc
ronggi.
lang. langbel. tekak.
Konsonan decak  ʘ ǀ ǁ ǃ ǂ
Konsonan letup-balik  ɓ ɗ ʄ ɠ ʛ
Konsonan sembur 

Lambang liya[sunting | sunting sumber]

ʍ Konsonan hampiran langit-langit belakang terbibirkan tak bersuara
w Konsonan hampiran langit-langit belakang terbibirkan bersuara
ɥ Konsonan hampiran langit-langit tengah terbibirkan
ɧ gabungan antara ʃ lanx

Konsonan Gesek utawa artikulasi gandha bisa diwakilaké nganggo loro simbol sing digabung nganggo "tie bar" utawa ligatura ing ngisor iki:

ligatur tie bar
ʣ d͡z
ʤ d͡ʒ
 – k͡p
ʦ t͡s
ʧ t͡ʃ