Konsonan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Konsonan, iku fonèm sing dudu vokal utawa sing direalisasi kanthi obstruksi. Aliran hawa sing ngliwati tutuk dihambat ing panggonan-panggonan artikulasi. Ing basa Jawa uga kasebut wyanjana utawa aksara wyanjana yèn katulis, utawa huruf mati. Karepé iki lawan saka vokal sing sok diarani huruf urip.

Konsonan Tekanan Paru Paru
bibir lidah depan lidah belakang akar lidah
dwibib. bibgi. gigi. ronggi. pasc
ronggi.
ronggi
lid.
tarbel. lang. langbel. tekak. hulker. katnap. celsu.
sengau m ɱ n ɳ ɲ ŋ ɴ
letup p b * * t d ʈ ɖ c ɟ k g q ɢ ʡ ʔ
desis ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ɕ ʑ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
hampir. β̞ ʋ ɹ ɻ j ɰ
getar. ʙ r ʀ *
kepak. Konsonan kepakan bibir gigi ɾ ɽ
dessi. ɬ ɮ * * *
hamsi. l ɭ ʎ ʟ
kepsi. ɺ *
Cathetan: * nandhani durung ana IPA sing resmi

Uga pirsani[sunting | sunting sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Konsonan&oldid=816818"