Konrad Zuse

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Konrad Zuse ing taun 1992

Konrad Zuse (dilafalaké [ˈkɔnʁat ˈtsuːzə]; lair ing Berlin, 22 Juni 1910 – tilar donya ing Hünfeld, 18 Desember 1995 kanthi umur85 taun) yaiku sawijining tokoh tèknisi sipil kan kang dadi perintis komputer.[1] Pencapaian paling gedhéné yaiku komputer panyampurna Turing fungsional pisanan kang dikendhalèkaké déning program, Z3, ana ing taun 1941 (program kuwi disimpen ana ing tape kertas).[1] Zuse nampa Werner-von-Siemens-Ring ana ing taun 1964 kanggo penemuané mau.[1]

Zuse uga ngrancang basa pamrograman tingkat dhuwur pisanan, Plankalkül, pisanan diterbitaké nalika taun 1948 kang wujudé téorètis, merga basa pamrograman iku durung diimplemèntasikaké ana ing sakdawané urip lan ora sacara langsung duwé pangaruh marang basa pamrograman ndhisik.[1] Salah siji panemu ALGOL (Rutishauser) nulis: "Pacoban kang pisanan kanggo nemokaké basa algoritma dilakokaké nalika taun 1948 déning K. Zuse.[1] Notasiné cukup umum, nanging proposal mau kuwi ora tau nganti tekan tetimbangan kang patut ditampa."[1]

Sakliyané karya ana ing babagan tèknik, Zuse uga gawé salah siji bisnis komputer ana ing wiwitan taun 1946.[2] Perusahaané kuwi gawé Z4, kang dadi komputer komersial nomer loro kang diséwa déning ETH Zuerich ana ing taun 1950.[2] Nanging merga Perang Donya II, karya Zuse akèh kang ora kacathet ana ing Amérika Sarékat lan Britania Raya; kamungkinané pangaruh pisanané kang kadhokumèntasi ing perusahaan AS yaiku pilihan IBM lan patènné ana ing taun 1946.[2] Nalika pungkasan taun 1960-an, Zuse mengusulaké konsèp Rechnender Raum (babagan adhedhasar komputasi).[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)ei.cs.vt.edu
  2. ^ a b c d (en)www.idsia.ch


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Konrad_Zuse&oldid=831649"