Kembang Bangah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kembang Bangah utawa suweg raksasa
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Liliopsida
ordo: Alismatales
kulawarga: Araceae
Genus: Amorphophallus
Species: A. titanum
Jeneng binomial
Amorphophallus titanum
(Becc.) Becc. ex Arcang.

Kembang bangah utawa suweg raksasa utawa pang krebuit ( jeneng lokal kanggo fase vegetatif ), Amorphophallus titanum Becc., yaiku tetanduran saka suku tales (Araceae ) endemik saka Sumatra, Indonesia tetanduran kang misuwur karan kembang (majemuk) paling gedhé ing donya, ing sajroning cathetan nyebutaké ing kulawargan, A.gigas ( saka Sumatra ) bisa ngasilake kembang dhuwuré 5m. [1] Jeneng kembang bangah asalé saka kembang kang ambuné utawa gandané ora énak kaya bangah, kang maksudé kanggo ngundang tawon lan laler penyerbuk kanggo kembangé. Kembang bangah uga asring kagunakaké karan julukan kanggo padma raksasa Rafflesia arnoldii. Ing alam tetanduran, kembang iki bisa urip ing tlatah/daerah alas udan teles. Kembang iki wis dadi kembang resmi kanggo Provinsi Bengkulu

Pamerian[sunting | sunting sumber]

Tetanduran iki nduwèni long 2 fase sakjroning uripé kang metu ( muncul ) gantian. Fase vegetatif, fase generatif lan fase generatif . Ing fase vegetatif metu godhongé lan pang. Dhuwuré bisa enem meter (6m). Banjur setaun, organ vegetatif iki alum (layu) lan empon utawa umbiné dorman (turu). Yèn cadhangan panganan kang ana ing empon cukup lan lingkungan saubengé ndhukung, kembang majemuk iki bisa urip lan ngembang manéh. Yèn cadhangan panganané kang kurang, mung bisa thukul manèh godhongé.

Kembang kang gedhé lan dhuwur iki, bentuké kaya ( lingga ) kang sabeneré tongkol utawa spadix kang diubengi karo séludang kembang uga ukurané gedhè. Kembang kang omahé siji 1 lan protogini: kembang wadon kang reseptif metu luwih dhisik lan sabanjuré kembang lanang, kanggo mekanisme nyegah penyerbukan dhéwé. Ing taun 200, kembang paling dhuwur ing penangkaran ana ing Kebu Raya Bonn, Jerman kang ngasilake kembang dhuwuré 2,74m, ing taun 2003. Ing tanggal 20 Oktober 2005, ana kembang mekar kang dhuwuré 2,91m ing Kebun Botani lan Kewan Wilhelma Stuttgart, uga ing Jerman. Semana uga, Kebun Raya Cibodas, Indonésia ngugat karana kembang kang mekar ing kana dhuwurwé mung 3,17m ing wayah pajar ( trontong-trontong ) tanggal 11 Maret 2004 [2]. Kembang mekar kanggo wektu watara seminggu ( 1 minggu ), kembang kang luwih seminggu banjur alum. Bisa uga ana woh-wohané kang wernané abang.

Liya-liya[sunting | sunting sumber]

Kembang bangah uga ana ing saubengé donya kang ana ing kebun botani lan penangkaran-penangkaran jenisé, Ing Amerika kembang kang ana dijenengi kang unik lan bisa narik wong kang arep dheleng. Lucuné wong kang teka lan dheleng kembang kang mekar, seneng karo ambuné kang badheg.


  1. ^ Situs TN Kerinci Seblat
  2. ^ Tembolok Google dari http://www.kompas.com/teknologi/news/0403/11/174405.htm diakses 15 Januari 2008 yang tidak bisa diakses. Salinan berita juga dimuat di sini.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kembang_Bangah&oldid=867103"