Kecak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tari kecak

Kecak (lafal: /'ke.tʃak/, utawa "KEH-chahk", diejah: Ketjak, Ketjack, lan Ketiak), yaiku pagelaran seni khas Bali kang digawe ing taun 1930-an lan dimainake paling utamane utawa umume dimainake dening wong lanang-lanang.[1] Tari kecak iki dilakokake dening wong akeh (puluhan utawa luwih) penari lanang kang lungguh baris kanthi mubeng lan diiringi irama kang padha ngomong "cak" lan tangan loro karone diangkat mendhuwur, nggambarake crita Ramayana pas baris kethek ngrewangi Rama nglawan Rahwana.[1] Nanging, Kecak kuwi asale saka ritual sanghyang, yaiku tradisi tarian kang penarine digawe ora sadar kanggo komunikasi karo Tuhan utawa roh para leluhur lan nyampekake apa kang dadi kekarepane dening masyarakat.[1] Para penari kang lungguh mubeng kuwi nganggo kain kain kotak-kotak kaya papan catur.[2] Saliyane kuwi para penari uga ana kang nganggo kain kang meranake tokoh-tokoh Ramayana kayata Rama, Shinta, Rahwana, Hanoman, lan Sugriwa.[2]

Tembang tari Kecak dijupuk saka ritual tarian sanghyang.[2] Saliyane kuwi ora nganggo alat musik.[2] Nanging namung nganggo kincringan kang dinggo ing sikile para penari kang meragakake tokoh-tokoh Ramayana.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id)Tari Kecak - Tari Bali (Dipuntingali tanggal 20 Juli 2011)
  2. ^ a b c d e (id)Tari Kecak Uluwatu (Dipuntingali tanggal 20 Juli 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kecak&oldid=831068"