Karl Friedrich Gauss

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Carl Friedrich Gauss
Carl Friedrich Gauss (1777–1855), painted by Christian Albrecht Jensen
Carl Friedrich Gauss (1777–1855), painted by Christian Albrecht Jensen
Miyos 30 April 1777
Braunschweig, Duchy of Brunswick-Wolfenbüttel, Holy Roman Empire
Tilar donya 23 Februari 1855 (umur 77)
Göttingen, Kingdom of Hanover
Dalem Kingdom of Hanover
Kabangsan German
Bidhang Mathematics and Physics
Lembaga Universitas Göttingen
Lulusan saking Universitas Helmstedt
Doktoral advisor Johann Friedrich Pfaff
Other academic advisors Johann Christian Martin Bartels
Doctoral students Friedrich Bessel
Christoph Gudermann
Christian Ludwig Gerling
Richard Dedekind
Johann Encke
Johann Listing
Bernhard Riemann
Christian Peters
Moritz Cantor
Other notable students Gotthold Eisenstein
Gustav Kirchhoff
Ernst Kummer
Johann Dirichlet
August Ferdinand Möbius
Julius Weisbach
L. C. Schnürlein
Kaahlian See full list
Dipunpangaruhi Sophie Germain
Notable awards Copley Medal (1838)
Tapak asma
Carl Friedrich Gauss's signature

Johann Carl Friedrich Gauss (Gauß) (30 April 1777 - 23 Februari 1855) punika matématikawan, astronom, lan fisikawan Jèrman legendaris ingkang maringaken manéka kontribusi; piyambakipun dipunpirsani minangka salah satunggiling matématikawan paling ageng sasanèsipun Archimedes lan Isaac Newton.

Dipunwiyosaken ing Braunschweig, Jèrman, nalika yuswanipun dèrèng jangkep 3 taun, piyambakpipun sampun saged ngorèksi kalepatan daftar gaji tukang watu ramanipun. Miturut satunggiling cariyos, ing yuswa 10 taun, piyambakipun ndamel gurunipun rumaos éram kanthi maringaken rumus kanggé ngétang cacahing satunggiling deret aritmatika arupi pangétangan deret 1+2+3+...+100. Senadyan cariyos puniki mèh sedayanipun leres, soal ingkang dipunparingaken gurunipun langkung awrat. [1]

Gauss punika èlmuwan ing manéka bidang: matématika, fisika, lan astronomi. Bidang analisis lan geometri nyumbang kathah sanget sumbangan-sumbangan pikiran Gauss ing matématika. Kalkulus (kalebet limit) punika salah satunggiling bidang analisis ingkang ugi narik kawigatosanipun.

Gauss tilar donya Göttingen.

Wacan terasan[sunting | sunting sumber]

  • Simmons, J, The giant book of scientists -- The 100 greatest minds of all time, Sydney: The Book Company, (1996)
  • Dunnington, G. Waldo, Carl Friedrich Gauss: Titan of Science, The Mathematical Association of America; (June 2003)

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.