Justinianus I

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Justinianus I
Kaisar Romawi Timur (Bizantium)
Potret Justinianus ing Basilika San Vitale, Ravenna
Kaisar Bizantium
Pamaréntahan 1 Agustus 527 – 14 November 565
(&&&&&&&&&&&&&040.&&&&&040 taun, &&&&&&&&&&&&&097.&&&&&097 dina)
Didhisiki Justinus I
Pangganti Justinus II
Garwa Theodora
Asma jangkep
Flavius Petrus Sabbatius Justinianus
House Justinianus
Bapa Sabbatius
Ibu Vigilantia
Miyos 11 Mei 483
Tauresium, Dardania
Tilar donya 14 November 565 (umur 82)
Konstantinopel

Justinianus I (Basa Latin: Flavius Petrus Sabbatius Justinianus; basa Yunani: Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ἰουστινιανός; 483 – 13 utawi 14 November 565), limrahipun dipunmangertosi kanthi asma Justinianus yang Agung, inggih menika Kaisar Romawi Wetan (Bizantium) ingkang nguwasani Bizantium saking taun 527 ngantos 565. [1] Justianus I taksih keponakaanipun Justinus I, tiyang tani saking Thracian ingkang buta huruf, ananging saged minggah drajatipun amargi karier militer ingkang sae saengga saged dados panguwasa kekaisaran Romawi Wetan. [1] Taun 527, Justin I ingkang boten kagungan putra lajeng ngangkat Justianus minangka pembantu kaisar. [1] Wonten ing pungasanipun taun 527, Justin I tilar donya lan Justianus I dipunangkat dados kaisar.[1]

Wonten ing wekdal kekuwasaanipun, Justianus I tansah hambudidaya amrih kajayaanipun kekaisaran lan saged nelukaken malih sisih kilen Kekaisaran Romawi. [1] Panjenenganipun dados salah satunggalipun “tokoh penting” wonten ing abad kuno. [1] Nalika panjenenganipun wiwit dados panguwasa ing Bizantium, dipunwiwiti kanthi “renovation imperii” (restorasi kekaisaran) ingkang ambisius. [1] Amargi raos ambisius menika, Justianus I misuwur kanthi sesebatan "Romawi Terakhir" wonten ing historiografi modern. [2]

Ambisi menika dipunwujudaken kanthi pemulihan sepalih wewengkom Kekaisaran Romawi Kilen, kalebet kutha Roma.[2] Sanesipun menika, wonten ing wekdal kekuwasaanipun Justianus I, wonten panyeratan hokum Romawi Corpus Juris Civilis ingkang taksih dipunginakaken minangka lelandhesan tumrapipun masyarakat ing negari modern.[2] Wonten ing wekdal kakuwasaanipun Justianus I, Bizantium saged dados negara ingkang ngrembaka, lan program-programipun saged mlampah kanthi sae, kados mbangun malih Hagia Sophia ingkang dados pusatipun Ortodoks Wetan.[2] Justianus I dipunanggep minangka santo dening tiyang-tiyang ingkang agamanipun Ortodoks Wetan. Panjenenganipun ugi misuwur ing Gereja Lutheran.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g (id)[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sejarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]
  2. ^ a b c d e (en)[ J.F. Haldon. 2003. , Byzantium in the seventh century. Cambridge]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Justinianus I ing Wikimedia Commons.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Justinianus_I&oldid=842229"