Joseph-Louis de Lagrange

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Joseph-Louis de Lagrange

Joseph-Louis de Lagrange (kanthi asma wiyosan Giuseppe Luigi Lagrangia, 25 Januari 1736-10 April 1813) punika matematikawan lan astronom Prancis-Italia ingkang maringi sumbangan wigatos dhumateng mekanika klasik, angkasa lan téori wilangan.

Dipunwiyosaken ing Turin, panjenenganipun punika campuran Italia lan Prancis. Bapanipun tiyang sugih, nanging remen mborosaken kasugihanipun. Ing tembé wingking ing salebeting gesangipun, Lagrange nyebat bapanipun minangka bebendu ingkang kaleresan amargi, "menawi kula marisi kasugihanipun mungel kula boten badhé ngedu nasib kula kanthi matematika."

Milih matematika sasampunipun maos satunggiling esai ngenani kalkulus, kanthi cepet panjenenganipun mangertos subyèk kasebat. Ing yuswa 19, panjenenganipun miwiti karyanipun-mungel ingkang paling ageng, Mécanique analitique, senadyan boten dipunterbitaken dumugi panjenenganipun yuswa 52. Amargi boten wontenipun diagram ingkang jangkep, komposisi gumolong, William Rowan Hamilton nyebat bukunipun minangka "sajak èlmiyah".

Nalika Lagrange ngintun sapérangan asil karyanipun dhumateng Leonhard Euler, Euler pirsa dhumateng kelantipan Lagrange lan murung nerbitaken sapérangan karyanipun piyambak ingkang sesambetan supados Lagrange ingkang saged nerbitaken pisanan-conto langka ngenani sifat satunggiling akadhemikus ingkang boten mentingaken dhiri pribadi.

Kariripun masyhur; ing yuswa 20 panjenenganipun punika dados matematikawan istana Raja Prusia Friedrich ingkang Agung ing Berlin lan salajengipun guru ageng ing École normale ing Paris. Salaminipun Révolusi Prancis, panjenenganipun punika dados favoritipun Marie Antoinette lan salajengipun Napoleon. Ing Paris, panjenganipun mbiyantu nyampurnaaken sistem metrik ngenani bobot lan ukuran.

Kutipan dhumateng Lagrange[sunting | sunting sumber]