John Rawls

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Filsuf abad ke-20
John-rawls.jpg
John Rawls

Jeneng

John Rawls

Lair

{{{birth}}}

Aliran/tradisi

Filsafat analitik

Kawigatèn utama

Filsafat politik, Liberalisme, Keadilan, Politik, Teori kontrak sosial

Gagasan wigati

Justice as Fairness
Original position
Reflective equilibrium
Overlapping consensus
Public reason
Netralitas liberal
Selubung kebodohan

Mènèhi pengaruh marang

John Locke, Jean Jacques Rousseau, Immanuel Kant, John Stuart Mill, Charles Darwin, H. L. A. Hart, Isaiah Berlin

Kena pengaruh saka

Thomas Nagel, Thomas Pogge, T. M. Scanlon, Joshua Cohen, Amartya Sen, Christine Korsgaard, Alasdair MacIntyre, Michael Sandel, Onora O'Neill, Martha Nussbaum, Albert Borgmann, Will Kymlicka, Ronald Dworkin, John Harsanyi, Kenneth Binmore, David Estlund, Susan Neiman

John Rawls (miyos tanggal 21 Februari 1921 wonten ing Baltimore, Maryland, Amerika Serikat) inggih punika filsuf saking Amerika Serikat ingkang misuwur nalika abad kaping 20 wonten ing bidang filsafat politik.[1] Bukunipun ingkang judul "Teori Babagan Kaadilan" (wonten ing basa Inggris A Theory of Justice) minangka salah satunggaling teks primer wonten ing filsafat politik.[1] Rawls sinau wonten ing Universitas Princeton, sarta ngajar wonten ing Universitas Cornell lan Universitas Harvard.[2]

Pamikiran[sunting | sunting sumber]

John Rawls kondhang minangka satunggaling filsuf ingkang saèstu maringi kritik ekonomi pasar bebas.[3] Tumrap pribadinipun pasar bebas maringi kabebasan tumraping sedaya tiyang, ananging kanthi wontenipun pasar bebas saged ndadosaken kaadilan awrat dipuntengenaken.[3] Adhedhasar punika, piyambakipun ngembangaken sawijining teori ingkang dipunsebut teori keadilan. [3] Miturut Rawls, prinsip paling dhasar saking kaadilan inggih punika bilih saben tiyang kagungan hak ingkang sami saking posisi-posisi ingkang limrah.[4] Amargi punika, sipados keadilan saged karengkuh saengga struktur konstitusi politik, ekonomi, lan peraturan babagan hak milik kedah sami tumraping sedaya tiyang.[1] Kahan kados mekaten dipunsebut "kabut boten mangertosan" (veil of ignorance), ing pundi saben tiyang kedah ngentunaken atribut-atribut ingkang mbedakaken kaliya tiyang-tiyang sanès, kadosta kemampuan, kasugihan, posisi sosial, pandangan religius lan filosofis, èwadènè konsepsi babagan nilai.[1] Kanggè ngukuhaken kahanan adil kasebut prelu wontenipun jaminan tumraping sajumlah hak dasar ingkang "berlaku" kangge sedaya, kadosta kebebasan kangge suka pamanggih, kebebasan pikir, kebebasan berserikat, kebebasan politik, lan kebebasan ing mata hukum.[1] Wonten dhasaripun, teori keadilan Rawls meh ngatasi 2 bab, inggih punika utilitarianisme lan mungkasaken kontroversi babagan dilema antawisipunliberty (kamardikan) lan equality (kesamaan) ingkang sadangu punika dipunanggep boten mungkin nyawiji.[5] Rawls kanthi eksplisit memposisikaken teorinipun kangge ngadhepi utilitarianisme, ingkang wiwit pertengahan abad 19 ndominasi pamikiran moralitaspolitik normatif liberalisme.[5]

Karya Wigati[sunting | sunting sumber]

Rikala taun 1971, John Rawls nerbitaken sawijining buku kanthi judul A Theory of Justice (Teori Keadilan).[5] Pamanggih wonten ing buku punika inggih dipunkemasipun sawijining konsep ingkang dening Rawls dipunsebut minangka konsep justice as fairness (keadilan minangka sawijining kejujuran).[5] Miturut Robert Nozick, A Theory of Justice inggih punika sawijining karya filsafat politik lan filsafat moral ingkang kiyat, lebet, subtil, wiyar, sistematik, ingkang boten nate katingal wonten ing karya-karya filsuf Jerman sanesipun.[5]. Sasampunipun buku A Theory of Justice dipunterbitaken, saengga wonten buku enggal malih karangan Rawls ingkang kagungan judul Political Liberalism (Liberalisme Politik).[5] Buku punika minangka buku panduan kangge ngandharaken pemikiran babagan justice as fairness.[5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (en)Samuel Freeman. 1999. "Rawls, John". In The Cambridge Dictionary of Philosophy. Robert Audi, ed. 774. London: Cambridge University Press.
  2. ^ (en)Ted Honderich, ed. 1995. The Oxford Companion to Philosophy. New York: Oxford University Press. P. 745.
  3. ^ a b c A. Sonny Keraf. 2005. Etika Bisnis. Yogyakarta: Kanisius. Hal.153.
  4. ^ (id)Christoph Stuekelberger. 1998. Lingkungan dan Pembangunan .Yogyakarta: Duta Wacana University Press. Hal. 81.
  5. ^ a b c d e f g Bur Rasuanto. 2005. Keadilan Sosial: Pandangan Deontologis Rawls dan Habermas. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. Hal. 25,


Cithakan:Filsuf-stub


Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=John_Rawls&oldid=837021"