Jawaharlal Nehru

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jawaharlal Nehru
Nehru1920.jpg
Jabatan: Perdana Menteri India Ke–1
Periode Jabatan: 15 Agustus 194727 Mei 1964
Nggantosaken: Tidak Ada
Kagantosaken: Lal Bahadur Shastri
Wiyosan: 4 November 1889,
Allahabad, Uttar Pradesh, India
Politik India: Kongres I
Seda: 27 Mei 1964
Kapercayan: Mboten wonten, Atheist

Jawaharlal Nehru (जवाहरलाल नेहरू, Javāharlāl Nehrū) (Allahabad, Uttar Pradesh, 14 November 188927 Mei 1964), ugi kasebat Pandit ('Guru') Nehru, punika pamimpin sayap sosialis Kongres Nasional India wekdal perjuwangan kamardikan India saking Kekaisaran Britania lan ing mangsa sasampunipun.

Ing wekdal semanten India dipunkuwaosi déning Inggris. Sapérangan tiyang India salajengipun pengin nagari India kapréntah déning bangsa India piyambak. Pamimpinipun ing wekdal semanten inggih punika Mahatma Gandhi. Ing wekdal semanten ramanipun Motilal Nehru punika pengacara ingkang asring mbiyantu Gandhi. Ing wekdal ingkang sami Nehru saweg nglampahi pendhidhikan ing Inggris. Sasampunipun rampung anggenipun sinau, piyambakipun dados pengacara, mboten dangu salajengipun piyambakipun ninggal pedamalenipun. Amargi piyambakipun katarik tumut lelampahan ramanipun lan Gandhi nglawan Inggris. Piyambakipun dados Perdana Menteri India ingkang sepisanan wanci kamardikan ing tanggal 15 Agustus 1947, lan lajeng mangreh dumugi sedanipun. Piyambakipun mbudidaya kanggé kabecikan India lan ugi kanggé katentreman donya. Piyambakipun ndhukung pambentukan PBB. Salah setunggaling sosialis ingkang atos, Nehru punika sang arsitek 'Resolusi Abadi' ingkang kagungan sumpah tumrap 'Pola Lingkungan ingkang Sosialistis'. Jawaharlal Nehru kaanggep salah setunggiling pamimpin donya ingkang misuwur.

Mangga ugi pirsani[sunting | sunting sumber]

Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Jawaharlal Nehru ing Wikimedia Commons.
Didhisiki déning:
tidak ada
Perdhana Menteri India
1947–1964
Diganti déning:
Gulzarilal Nanda
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jawaharlal_Nehru&oldid=813334"