Henri Matisse

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Potret Henri Matisse.

Henri-Émile-Benoît Matisse miyos wonten ing Le Cateau-Cambresis, Nord, Perancis. Putra pambarep saking satunggaling pedagang gandum ingkang makmur. Piyambakipun ageng wonten ing Bohain-en-Vermandois, Picardie, Perancis. Wonten ing taun 1887, piyambakipun tindak dhateng Paris kanggé sinau hukum. Sasampun pikantuk kualifikasinipun, piyambakipun nyambut damel minangka administrator pengadilan wonten ing Le Cateau-Cambresis.

Piyambakipun pisanan miwiti nglukis wonten ing taun 1889, sasampun ibunipun mbektakaken pirinti seni. Piyambakipun ugi ngraos sampun manggihaken sajinis “swarga" lan netepaken kanggé dados satunggaling seniman. Bab punika damel kuciwa sanget ingkang rama. Wonten ing taun 1891, piyambakipun wangsul dhateng Paris kanggé sinau seni wonten ing Julian Académie lan dados murid William-Adolphe Bouguereau lan Gustave Moreau.[1]

Wiwitanipun piyambakipun nglukis obyèk mati ingkang katingal “urip” lan sesawangan dharat wonten ing gaya tradisional, ing pundi piyambakipun dumugi ing kawegiganipun. Matisse kapangaruh déning karya-karya guru sadèrèngipun kados Jean-Baptiste-Siméon Chardin, Nicolas Poussin, lan Antoine Watteau, sarta seniman modèrn kados Édouard Manet, lan seni Jepang. Chardin inggih punika salah satunggaling pelukis ingkang paling dipunsegenni Matisse, minangka satunggaling mahasiswa seni piyambakipun damel salinan saking sekawan lukisan Chardin ing Louvre.[2]

Pada tahun 1896 dan 1897, Matisse mengunjungi pelukis Australia, John Peter Russell, di pulau Belle-Île, lepas pantai Brittany. Russell memperkenalkannya kepada Impresionisme dan karya van Gogh yang pernah menjadi teman Russel. Gaya Matisse berubah sepenuhnya, dan ia kemudian akan mengatakan "Russell adalah guru saya, dan Russell menjelaskan teori warna kepada saya.” Pada tahun 1896, lima lukisan Matisse dipamerkan di Société Nationale des Beaux-Arts, dua di antaranya adalah dibeli oleh Negara.

Kanthi modèl Caroline Joblau, piyambakipun lajeng kagungan satunggaling putri, Marguerite, miyos wonten ing taun 1894. Wonten ing taun 1898 piyambakipun palakrama kaliyan Amélie Noellie Parayre, lan kekalihipun ngrumat Marguerite sesarengan lan kagungan kalih putra, Jean (miyos 1899) lan Pierre (miyos 1900). Marguerite lan Amélie asring dipunlukis minangka modè déning Matisse.

Wonten ing taun 1951 Matisse mungkasaken sawijining proyèk sekawan taun ngrantam interior, jendela kaca lan dékorasi saking Chapelle du Rosaire de Vence, asring dipunsebut minangka kapel Matisse. Proyèk punika minangka kasil saking kekancan akrab antawising Matisse lan Suster Jacques-Marie. Wonten ing taun 1952 piyambakipun mbiyangun sawijining [[museum] ingkang dipundèdikasikaken kanggé pedamelanipun, Museum Matisse wonten ing Le Cateau, lan sakmenika kolèksi paling ageng kaping 3 saking Matisse ing Perancis.[3]

Miturut David Rockefeller, tugas akhir Matisse inggih punika damel désain jendela kaca ing Union Church of Pocantico Hills. Matisse séda amargi serangan jantung wonten ing yuswa 84 taun nalika November 1954. Piyambakipun dipunsarèkakken wonten ing pasaréyan Monastère Notre Dame de Cimiez, caket Nice.

Sumber Pustaka[sunting | sunting sumber]

  • F. Celdran, R.R. Vidal y Plana. Triangle : Henri Matisse - Georgette Agutte - Marcel Sembat Paris, Yvelinedition, 2007. ISBN 978-2-84668-131-5.
  • Raymond Escholier. Matisse. A Portrait of the Artist and the Man. London, Faber & Faber, 1960.
  • Lawrence Gowing. Matisse. New York, Oxford University Press, 1979. ISBN 0-19-520157-4.
  • David Lewis. "Matisse and Byzantium, or, Mechanization Takes Command" in Modernism/modernity 16:1 (January 2009), 51-59.
  • Pierre Schneider. Matisse. New York, Rizzoli, 1984. ISBN 0-8478-0546-8.
  • Hilary Spurling. The Unknown Matisse: A Life of Henri Matisse, Vol. 1, 1869-1908. London, Hamish Hamilton Ltd, 1998. ISBN 0-679-43428-3.
  • Hilary Spurling. Matisse the Master: A Life of Henri Matisse, Vol. 2, The Conquest of Colour 1909 - 1954. London, Hamish Hamilton Ltd, 2005. ISBN 0-241-13339-4.
  • John Russell. Matisse, Father & Son, published by Harry N. Abrams, NYC. Copyright John Russell 1999, ISBN 0 81094378 6
  • Alastair Wright. Matisse and the Subject of Modernism Princeton, Princeton University Press, 2006. ISBN 0-691-11830-2.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.artst.org/matisse Matisse Gallery at Artst
  2. ^ http://www.matisse-picasso.com/ Matisse-Picasso
  3. ^ http://www.musee-matisse-nice.org/ Musée Matisse Nice

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Perancis-bio-stub

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Henri Matisse ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Henri_Matisse&oldid=843244"