Harun Ar-Rasyid

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Harun ar-Rasyid
Khalifah Baghdad
Persian miniature depicting Hārūn ar-Rashīd.
Mréntah 14 September 786 - 24 March 809
15 Rabi' al-awwal 170AH - 3 Jumada al-thani 193AH
Miyos 17 Maret 763
Rayy
Tilar donya 24 Maret 809
Pendahulu Abu Abdullah Musa bin Mahdi al-Hadi
Pangganti Muhammad bin Harun al-Amin
Dinasti Bani Abbasiyah
Bapa Muhammad bin Mansur al-Mahdi
Ibu Al-Khayzuran

Harun Ar-Rasyid inggih menika khalifah kaping gangsal saking dhinasti Abbasiyah, panjenenganipun misuwur minangka kadhermawananipun lan ugi syair-syairipun.[1] Panjenenganipun maréntah ngantos 23 taun (786-809), lan mbekta dhinasti kasebat dados majeng lan jaya ing babagan ékonomi, dagang, wewengkon, kakuaosan, politik, ilmu pengetahuan, lan peradaban Islam.[1] Panjenenganipun menika putranipun Al-Mahdi bin Abu Ja'far Al-Mansyur (ingkang maréntah taun 159-169 H/775-785 M) khalifah kaping tiga dhinasti Abbasiyah.[1] Ibunipun nggadhahi asma Khazirun, satunggalipun tilas budhak saking negari Yaman.[2] Ibunipun dados tiyang èstri ingkang nggadhahi pangaribawa (pengaruh) dhateng pamaréntahan garwanipun.[1]

Harun Ar-Rasyid minggah dados raja minangka gantosipun khalifah Al-Hadi (ingkang maréntah ing taun 785-786).[1] Harun Ar-Rasyid pikantuk pandidikan ing istana, pendidikan agami kaliyan ilmu pengetahuan.[1] Panjenenganipun kathah pikantuk pendidikan saking [[Yahya bin Walid (tilar donya taun 805; salah satunggalipun mentri nalika wekdal khalifah Harun Ar-Rasyid).[1] wiwit dados khalifah, Harun Ar-Rasyid ngawontenaken tali silaturahim ingkang raket supeket kaliyan ulama, ahli hukum, qari, panyerat, lan seniman.[1]

Harun Ar-Rasyid menika saatunggalipun tiyang ingkang sregep ngibadah, saben dintenipun tansah nglaksanakaken shalat sunnah satus rakaat.[1] Ngibadah haji, umroh ping kalih sataun.[1] Menawi tindak haji, para ulama lan putranipun ndhèrèk tindak.[1] Menawi boten tindak haji, panjenenganipun ngajikaken tigang atus tiyang kanthi ragad sedaya saking pamaréntah.[1] Harun Ar-Rasyid kajumenengaken dados raja nalika tanggal 15 Rabiul Awal 170 H utawi 4 September 786, minangka gantosipun sadhèrèkipun ingkang tilar donya ing taun 170 H/786 M.[1]

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

(id)Kesedihan Khalifah Harun Ar-Rasyid (id)Belajar Melawan Korupsi dari Khalifah Harun Ar Rasyid


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)INSTITUSI PENDIDIKAN ISLAM PADA MASA HARUN AR-RASYID dipunundhuh tanggal 10 September 2011)
  2. ^ (id)Harun Al-Rasyid dipunundhuh tanggal 10 September 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Harun Ar-Rasyid ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Harun_Ar-Rasyid&oldid=832747"