Al-Hadi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Abu Muhammad, Musa bin Al-Mahdi al-Hadi (dilairaké ing Rayy, nalika taun 147 H utawa 764 – tilar donya nalika tanggal 14 September 786) iku Khalifah Bani Abbasiyah sing nggantèkaké bapané Al-Mahdi lan mréntah antarané taun 785 tekan patiné taun 786.

Al-Hadi arupa putra pambarepé Al-Mahdi, kayadéné bapané dhèwèké binuka banget marang kabèh wong ing negarané lan ngidinaké wong awam kanggo mara ing istana Baghdad kanggo rembugan karo dhèwèké. Dhèwèké dianggep minangka panguwasa sing mesthi oleh pepadhang, lan nerusaké gerakan progrèsif saka para pandhisiké.

Pamaréntahané sing cekak ditimbulaké kanthi sapérangan konflik militèr luwih dhisik. Pambrontakan Husain bin Ali bin Hasan pecah nalika Husain nélakaké dhèwèké minangka kholifah ing Madinah. Al-Hadi ngredhem pambrontakan lan merjaya Husain lan akèh pandhukungé, nanging seduluré Husain mlayu lunga menyang Maroko ing ngendi dhèwèké ing tembe mburi madegaké negara Idrisi. al-Hadi uga kudu ngredhem pambrontakan Kharijite kayadéné adhep-adhepan karo serangan Bizantium. Senajan mangkono, Bizantium bali manèh, lan wadyabala Abbasiyah temenan antuk sapérangan dhaérah Bizantium.

Al-Hadi tilar donya nalika taun 786 sacara alamiah. Sapérangan wong wis nélakaké yèn dhèwèké diperjaya sawijining wong sing diopahi ibuné dhéwé, nanging sejarawan Muslim misuwur Ibnu Khaldun ora mercayani pranyatan iki. Al-Hadi digantèkaké adhiné Harun al-Rashid.

Sing mengku  sadurungé:
Al-Mahdi
Khalifah Bani Abbasiyah
(785786)
Diganti déning:
Harun Ar-Rasyid
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Al-Hadi&oldid=834503"