Gunung Bromo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gunung Bromo
Location
Koordinat 7°56′30″S 112°57′00″E / 7.94167°S 112.95°E / -7.94167; 112.95Koordinat: 7°56′30″S 112°57′00″E / 7.94167°S 112.95°E / -7.94167; 112.95

Gunung Bromo (asale seka tembung sangskerta brahma) iku sawijining gunung geni sing dumunung ing Pulo Jawa, Indonésia.

Bromo ndhuweni dhuwur 2.392 meter saka parmukaan banyu segara kang ana ing papat tlatah yakuwi Kabupatèn Prabalingga, Pasuruan, Lumajang, lan Kabupatèn Malang. Wangun awak Gunung Bromo memper antarané lembah lanngarai minangka kaldera utawa segara pasir déning jembar sakubenge kurang luwih 10 kilometer persegi.

Gunung Bromo ndhuweni wangun kawah kathi garis tengah ± 800 meter (lor-kidul) lan ± 600 meter (wétan-kulon). Déning dhaerah sakubenge arupa bunderan kathi garis tengah 4 km saka puser kawah Bromo.

Walking on the edge of Gunung Bromo volcano.jpg
njeblugé gunung Bromo, 22 Januari 2011 jam 5.30 esuk

Sajarah njeblugé gunung[sunting | sunting sumber]

Ing abad XX, gunung kang misuwur dadi panggonan plesiran iku, njeblug (mbledhos) kaping telu, kanthi interval mangsa kang ajeg, yaiku 30 taun. Njeblug sing paling nggegirisi ing taun 1974, déné jeblugan kang pungkasan iki ana ing taun 2011.

Sejarah jeblugan Bromo: 2011, 2010, 2004, 2001, 1995, 1984, 1983, 1980, 1972, 1956, 1955, 1950, 1948, 1940, 1939, 1935, 1930, 1929, 1928, 1922, 1921, 1915, 1916, 1910, 1909, 1907, 1908, 1907, 1906, 1907, 1896, 1893, 1890, 1888, 1886, 1887, 1886, 1885, 1886, 1885, 1877, 1867, 1868, 1866, 1865, 1865, 1860, 1859, 1858, 1858, 1857, 1856, 1844, 1843, 1843, 1835, 1830, 1830, 1829, 1825, 1822, 1823, 1820, 1815, 1804, 1775, dan 1767.

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gunung_Bromo&oldid=830421"