Gas bumi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Gas bumi sering uga disebut gas alam utawa gas rawa, iku bahan bakar fosil awujud gas sing utamané dumadi saka metana CH4). Gas iki bisa ditemokaké ing lapangan lenga, lapangan gas bumi lan uga tambang batu bara. Nalika gas sing sugih metana diprodhuksi liwat pambusukan déning bakteri anaerobik saka bahan-bahan organik saliyané saka fosil, mula banjur diarani biogas. Sumber biogas bisa ditemokaké ing rawa-rawa, papan pambuangan pungkasan runtah, sarta panampungan kotoran manungsa lan kéwan.

Cadangan gas donya[sunting | sunting sumber]

Total cadangan donya (sing wis dikonfirmasi) yakuwi 6,112 triliun kaki persegi. Daftar 20 negara kanthi cadangan gas paling gedhé jroning satuan triliun kaki persegi (trillion cu ft) yakuwi:[1]

  1. Rusia =1,680
  2. Iran =971
  3. Qatar =911
  4. Arab Saudi =241
  5. United Arab Emirates =214
  6. Amerika Serikat =193
  7. Nigeria =185
  8. Aljazair =161
  9. Venezuela =151
  10. Irak =112
  11. Indonesia =98
  12. Norwegia =84
  13. Malaysia =75
  14. Turkmenistan =71
  15. Uzbekistan =66
  16. Kazakhstan =65
  17. Walanda =62
  18. Mesir =59
  19. Kanada =57
  20. Kuwait =56

Total cadangan 20 negara ing dhuwur yakuwi 5,510 triliun kaki persegi lan total cadangan negara-negara sajabané 20 negara kasebut yakuwi 602 triliun kaki persegi.

Gambar:Produksi gas alam dunia.png
Produksi gas alam donya, werna coklat produksi paling gedhé, banjur werna abang

Daftar lapangan gas paling gedhé ing satuan (*109 m³):

  1. Asalouyeh, South Pars Gas Field (10000 - 15000)
  2. Urengoy gas field (10000)
  3. Shtokman field (3200)
  4. Karachaganak field, Kazakhstan (1800)
  5. Slochteren (1500)
  6. Troll (1325)
  7. Greater Gorgon (1100)
  8. Shah Deniz gas field (800)
  9. Tangguh gas field , Indonesia (500)
  10. Sakhalin-I (485)
  11. Ormen Lange (400)
  12. Jonah Field (300)
  13. Snøhvit (140)
  14. Barnett Shale (60 - 900)
  15. Maui gas field (?)

Referensi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gas_bumi&oldid=821530"