Energi Potensial

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gravitasi bumi, salah satu gaya yang menimbulkan energi potensial.
Energi potensial dari kereta roller coaster akan maksimum saat berada pada lintasan tertinggi.

Ènérgi potènsial inggig punika ènérgi ingkang ngaruhi benda amargi kawonténan (kainggilan) bénda kasébut ing pundi kecenderungan kasébut nuju ingkang botén kaikét kaliyan arah saking gaya ingkang dipuntimbulakén saking ènérgi potènsial kasébut. Satuan SI kangge ngukur usaha lan energi inggih punika Joule (simbol J).

Sebatan "energi potensial" kaping wiwitan dipunpanggihaken dening tiyang teknik lan fisikawan lan kebangasaan Skotlandia, William Rankine.[1][2]

Tuladha[sunting | sunting sumber]

Tuladha saderhana energi punika inggih punika menawi tiyang mbeta watu ing inggil bukit lan manggenaken ing ngriku, watu kasebut badhe angsal energi potensial gravitasi.menawi kita ngeregangaken pegas, kita saged ngendikan menawi pegas kasebut nambahageng lan manjang, menawi pegas punika kasebut angsal energi potensial elastik.

Pinten-pinten jenis energi saged dipunpandha dados energi potensial. Saben bentuk energi punika dipunhubungi kaliyan jenis gaya katamtu ingkang merdamel kaliyan sifat fisik katamtu kangge materi (kadasta massa, muatan, elastisitas, suhu, lsp). Energi potensial gravitasi dipunhubungken kaliyan gaya gravitasi ingkang merdamel kaliyan massa benda; energi potensial elastik kaliyan gaya elastik ingkang merdamel kaliyan elastisitas objek ingkang kaubah bentuk; energi potensial listrik kaliyangaya Coulomb; gaya nuklir kuat utawi kaliyan gaya nuklir lemah ingkang merdamel kaliyan muatan elektrik ing objek; energi potensial kimia, kaliyan potensial kimia ing suatu konfigurasi atomik utawa molekular katamtu ingkang merdamel kaliyan struktur atomik utawa molekular zat kimia ingkang bentuk objek lan ugi energi potensial termal kaliyan gaya elektromagnetik ingkang gegayutan kaliyan suhu objek.

Energi Potensial Elastis[sunting | sunting sumber]

[[Berkas:Springs 009.jpg|thumb|right|200px|Pegas digunakan untuk menyimpan energi potensial elastis]]

Energi potensial elastis inggih punika energi potensial saking sebuah benda elastis (tuladhane inggih punika busur panah) ingkang ngalami kaubahan bentuk amergi wontene tekanan utawa kompresi. Akibatipun inggih punika badhe dipuntimbulaken gaya ingkang gadahi usaha kangge baliaken bentuk benda kasebut ing bentuk wiwitipun. Menawi tekanan utawi renggangan punika dipunucalaken, mila energi punika badhe mindah dados energi kinetik.

Kalkulasi saking Energi Potensial Elastis[sunting | sunting sumber]

Energi potensial elastis kasimpen ing saalebeting pegas ingkang dipunrenggangaken saged kaliyan nemuaken usaha ingkang dipunbetahaken kangge ngerenggangaken pegas kasebut sejauh x saking ndawa asli pegas sakderenge dipunrebggangaken:

U_e = -\int\vec{F}\cdot d\vec{x}

sebuah pegas ideal bakal ngikuti aturan Hukum Hooke:

{F = -k x}\,

Usaha ingkang dipunlampahi (lan energi potensial ingkang kasimpen) saged dipunyataaken ing:

U_e = -\int\vec{F}\cdot d\vec{x}=-\int {-k x}\, dx = \frac {1} {2} k x^2.

Satuanipun inggih punika Joule.

Saminipun punika asring dipunginaaken ing perhitungan kesetimbangan mekanis. Menawi wonten samine saged dipuntingali ing energi potensial elastis.


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ William John Macquorn Rankine (1853) "On the general law of the transformation of energy," Proceedings of the Philosophical Society of Glasgow, vol. 3, no. 5, pages 276-280; reprinted in: (1) Philosophical Magazine, series 4, vol. 5, no. 30, pages 106-117 (February 1853); and (2) W. J. Millar, ed., Miscellaneous Scientific Papers: by W. J. Macquorn Rankine, ... (London, England: Charles Griffin and Co., 1881), part II, pages 203-208.
  2. ^ Smith, Crosbie (1998). The Science of Energy - a Cultural History of Energy Physics in Victorian Britain. The University of Chicago Press. ISBN 0-226-76420-6.
Wikibooks
Wikibooks Rumus-Rumus Fisika Lengkap gadhah kaca kanthi sesirah
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Energi_Potensial&oldid=835085"