Elektroporasi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Diagram of the major components of an electroporator with cuvette loaded.
Dr.Eberhard Neumann - Penemu Metode Elektroporasi

Èlèktroporasi punika mètodé ingkang ginaakén kejutan listrik kanggè ngagèngakén pori-pori mémbran sèl pramila sagèd ningkatakèn permeabilitas mèmbran.[1] kanggè ngélampahi mètode punika, sèl kédhah dipunwonténakén ing media pramila gayuh masa ing tertengahan fase log.[1] Lajeng sinyal elektrik badhe nginduksi perbesaran pori-pori membran pramila molekul ingkang ukuranipun alit, kadasta DNA saged mlebet.[1][2] Efisiensi ssaking metode punika dipunbandingaken kaliyan ningkate ukuran plasmid.[3]

Kaluwehan[sunting | sunting sumber]

Metode punika gadahi kaberhasilan ingkang inggil serta efisiensi ingkang inggil menawi dipunbandingaken metode transformasi sanesipun namung gadahi risiko kapejahan sel bakteri ingkang langkung ageng serta dananipun relatif awis .[4] Tingkat kaberhasilan saking metode punika ugi gumantung ingkang ngandut uyah ingkang wonten lingkungan.[4] Sanesipun elektroporasi, metode punika ngelebetake DNA plasmiding suatu sel inggih punika kanthi ginaaken pelakuan gelembung liposom (berukuran nano) serta kejutan suanten.[5]

Aplikasi[sunting | sunting sumber]

Cuvettes for electroporation. These are plastic with aluminium electrodes and a blue lid. They hold a maximum of 400 μl.

Metode elektroporasi sampun dipunaplikasiaken ing pinten-pinten bidang.[6] ing bidang pertanian, elektroporasi saged dipunginaaken kangge memodifikasi mikroorganisme supados saged nambah nitrogen bebas yaiku kanthi dengan nyisipaken gen ingkang saged nambah nitrogen bebas.[6] sanesipun punika ugi saged kasil ing taneman transgenik ingkang gadahi genotipe ingkang langkung istimewa (kadasta peningkatan mutu, aos dan ketahanan tuladhane).[6] ing bidang kedokteran, elektroporasi ugi saged dipunginaake kangge nyisipkan gen ing bakteri kangge ngasilake produk komersil kadasta hormon insulin ingkang migunani kangge penderita diabetes.[6] sanesipun punika, ing bidang bioremediasi, elektroporasi saged migunani kangge memodifikasi mikroorganisme pramila mikroorganisme saged dipunginaake kangge ngatasi prekawis kadasta tumpuhan lenga ing segara kaliyan mindahaken gen ingkang nyandiaken enzim ingkang saged ngurangi lenga ing bakteri target.[7]

Aplikasi[sunting | sunting sumber]

Pengobatan infark jantung[sunting | sunting sumber]

Ginaaken sel stem sumsum tulang (bone marrow) ingkang beredar ing getuh perifer lan sel stem ingkang sampun ing jantung badhe nuju ing daerah infark, ananging jumlahipun boten cekap kangge ngatasi saha nyembuhna daerah infark kasebut. [8] Sel stem badhe bentuk sel kardiomiosit saha ugi ngadaaken neovaskularisasi. [8] amergi jumlah sel stem endogen kirang katah mila logis kangge pados jalaran sel dtem saking jawi ingkang biasanipun saking sumsum tulang utawa sumber sanes kayata UCB. [8] Hal punka sampun dipunlampahi kaliyan asil ingkang cekap nyenengake .[8] Intracoronary infusion BM stem cell otolog sampun kalampahaken ing 22 pasien kaliyan AMI lan ngelaporaken asil ingkang sae. [8] sakmenika ing literatur sampun katah dipunlaporaken asil posotif saking sel stem BM intrakoroner ing AMI. [8].


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (en) Gruber CE. 1995. Electropotation Protocols for Microorganisms. Vol. 47 : 67-79.
  2. ^ (en)Watson JD, Baker TA, Bell SP, Gann A, Levine M, Losick R. 2004. Molecular Biology of The Gene 5th ed. San Fransisco : Benjamin Cummings. Hal. 134-147.
  3. ^ (en) Wells KE, McMahon J, Foster H, Ferrer A, Wells DJ. 2008. Gene delivery to dystrophic muscle. Methods Mol Biol 423:421-31.
  4. ^ a b (en) Oswald N. 2007. E.coli Electroporation vs Chemical Transformation. [terhubung berkala]. http://bitesizebio.com/2007/09/18/ecoli-electroporation-vs-chemical-transformation/ [23 Mar 2009].
  5. ^ (en) Suzuki R, Takizawa T, Negishi Y, Utoguchi N, Maruyama K. 2008. Effective gene delivery with novel liposomal bubbles and ultrasonic destruction technology. International Journal of Pharmaceutics 354 (1-2):49-55.
  6. ^ a b c d (en) Seidman CE, Struhl K, Sheen J, Jessen T. 2001. Introduction of plasmid DNA into cells. Curr Protoc Mol Biol. 1 : 1.8.
  7. ^ (en) Madigan MT, Martinko JM, Dunlap PV, Clark DP. 2009. Brock Biology of Microorganisms. San Fransisco: Pearson Education, Inc. Hal. 67-68.
  8. ^ a b c d e f Setiawan B. 2006. Aplikasi terapeutik sel stem embrionik ing pinten-pinten penyakit degeneratif. Cermin Dunia Kedokteran 153:5-8
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Elektroporasi&oldid=834871"