Eddie Murphy

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Eddie Murphy
Eddie Murphy by David Shankbone.jpg
Lair 3 April 1961
Brooklyn, New York
Pegawéyan komedian, penyanyi lan aktor
Dhuwur 177 cm

Eddie Murphy (jeneng lairé Edward Regan Murphy lair ing Brooklyn, New York, 3 April 1961; umur 53 taun) dheweké aktor lan komedian utawa pelawak Amerika Serikat uga dadi penyanyi, Kariré dadi pelawak diwiwiti nalika umuré nembe 13 taun, bebarengan karo kancané Mitchell Kyser.[1] Sawisé kuwi, nalika umur 19 taun Eddie miwiti main peran ning serial TV NBC, Saturday Night Live (ning taun 1975), serial TV kuwi kang akiré anggawe dheweké kondhang ning masarakat.[1]

Dheweké dicerai dening Nicole Mitchell (17 April 2006), Amarga serial komedi Beverly Hills Cop, Trading Places lan The Nutty Professor dheweké ngeraih nominasi Golden Globe lan nalika taun 2007 dheweké ngeraih Golden Globe amarga perané ning film DREAMGIRLS.[1]

Eddie pernah bebrayanan karo Nicole Mitchell, ananging nalika taun 2006 tanggal 17 April Nicole Mitchel anjaluk cerai.[1] Eddie tau dikabaraké anduweni hubungan raket karo Melanie Brown (Personel Spice Girls), produser Tracey Edmonds, aktris Halle Berry lan Tamara Moore kang akiré amarga hubungan kuwi lair Christian Murphy.[1]

Taun 2010, Eddie dadi pangisi suara ning film SHREK FOREFER AFTER kang dirilis ning festival film Tribeca ning New York.[2] Film kasebut diluncuraké dening Rumah Produksi Animasi Dreamworks.[2]

Film kuwi ceritané babagan si Monster Ijo (SHERK).[2] Dheweké main bebarengan karo Mike Myers pangisi suara Shrek, Cameron Diaz pangisi suara putri Fiona, lan Antonio Banderas sing ngisi suarané Puss in Boots Dheweké ngisi suarané Donkey.[2] Ceritané babagan SHrek ngelawan Rumpelstilskin, kang nyoba ngakali Rmpelstilskin kanggo nyerahaké urip kang selawasé iki dilakoni.[2]

Filmografi[sunting | sunting sumber]

Televisi lan Vidio[sunting | sunting sumber]

Televisi dan video
Tahun Judul Peran Catatan
1980–1984 Saturday Night Live
1983 Eddie Murphy: Delirious
1987 Eddie Murphy Raw
1989 What's Alan Watching?
1993 Dangerous: The Short Films Ancient Eqyptian Pharaoh Remember the Time music video
1999–2001 The PJs Thurgood Stubbs Voice
2007 Shrek the Halls Donkey Voice

Film[sunting | sunting sumber]

Film
Tahun Film Peran Catatan
1982 48 Hrs. Reggie Hammond
1983 Trading Places Billy Ray Valentine
1983 Eddie Murphy Delirious Himself Also Producer
1984 Best Defense Lieutenant T.M. Landry
Beverly Hills Cop Det. Axel Foley
1986 The Golden Child Chandler Jarrell
1987 Beverly Hills Cop II Det. Axel Foley
Eddie Murphy Raw Himself Also Producer
1988 Coming to America Prince Akeem/Clarence/Randy Watson/Saul
1989 Harlem Nights Quick (Real Name Vernest Brown) Also Director and Producer
1990 Another 48 Hrs. Reggie Hammond
1992 Boomerang Marcus Graham
The Distinguished Gentleman Thomas Jefferson Johnson
1994 Beverly Hills Cop III Det. Axel Foley
1995 Vampire in Brooklyn Maximillian/Preacher Pauly/Guido Also Producer
1996 The Nutty Professor Professor Sherman Klump/Buddy Love/
Lance Perkins/Cletus 'Papa' Klump/
Anna Pearl 'Mama' Jensen Klump/
Ida Mae 'Granny' Jensen/Ernie Klump, Sr.
Also Producer
1997 Metro Insp. Scott Roper
1998 Mulan Mushu (suara)
Doctor Dolittle Dr. John Dolittle
Holy Man G
1999 Life Rayford "Ray" Gibson Also Producer
Bowfinger Kit Ramsey/Jeffernson 'Jiff' Ramsey
2000 Nutty Professor II: The Klumps Professor Sherman Klump/Buddy Love/
Lance Perkins/Cletus 'Papa' Klump/
Anna Pearl 'Mama' Jensen Klump/
Ida Mae 'Granny' Jensen/Ernie Klump
Also Producer
2001 Shrek Donkey (suara)
Dr. Dolittle 2 Dr. John Dolittle
2002 Showtime Officer Trey Sellers
The Adventures of Pluto Nash Pluto Nash
I Spy Kelly Robinson
2003 Daddy Day Care Charles "Charlie" Hinton
The Haunted Mansion Jim Evers
2004 Shrek 2 Donkey (voice)
2006 Dreamgirls James 'Thunder' Early
2007 Norbit Norbit Rice/Rasputia Latimore-Rice/Mr. Wong Also Producer
Shrek the Third Donkey (voice)
2008 Meet Dave Starship Dave (Spacecraft), Captain
2009 Imagine That Evan Danielson
2010 Shrek Forever After Donkey (suara)
A Thousand Words


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e (id)biografi eddie murphy dipununduh tanggal 22 Juli 2011
  2. ^ a b c d e (id)berita eddie murphy dipununduh tanggal 22 Juli 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Eddie_Murphy&oldid=831328"