Dodo

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Dodo
Temporal range: Baru saja
Rekonstruksi Dodo
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Columbiformes
kulawarga: Columbidae
Subkulawarga: Raphinae
Genus: Raphus
Brisson, 1760
Species: R. cucullatus
Jeneng binomial
Raphus cucullatus
(Linnaeus, 1758)
Tempat hidup (berwarna merah)
Sinonim
  • Struthio cucullatus Linnaeus, 1758
  • Didus ineptus Linnaeus 1766

Dodo (Raphus cucullatus) inggih punika manuk ingkang mbotèn sagèd mibèer ingkang natè gèsang ing Pulau Mauritius. Manuk punika gègayutan kaliyan merpati. Manuk punika nggadahi nduwur sawètawis sètunggal meter, pemakan buah-buahan, lan bersarang ing lemah.

Dodo punah antawis pertengahan ngantos pungkasan abad ke-17. Kepunahanipun asring dipundadosakèn arketipe amèrgi kèdadosan ing sejarah manusia lan akibat aktivitas manungsa.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Mbotèn gamblang saking pundhi niku tèmbung dodo kaasal. Mènawi nggadaho gégayutan dodaars, basa Walandi kanggè sejenis bebek. Wontèn nggègayutanipun antawis kalihipun amargi ingkang sami bulu ing sikilipun utawi amargi kalihipun binatang punika kaku. menawi kados pundhi, tiyang walandi ugi dipunmangertosi nyèbat unggas saking Mauritius punika kaliyan walghvogel (unggas ingkang ndamel mual) amargi raosipun. Asma kapungkasan punika dipunginaakèn kawiwitan ing jurnal saking laksamana Wybrand van Warwijck ingkang ngunjungi lan maringi asma Mauritius taun 1598. Dodo utawi Dodaerse malih kaserat ing jurnal kapten Willem van West-Zanen sekawan taun ngajengipun,[1] ananging mboten gamblang punapa menika ingkang kawiwitan ngginaaken asma kasebut, amargi sakderenipun tiyang Walandi, tiyang Portugis sampun ngunjungi pulau punika taun 1507, ananging mboten netep. Miturut Kamus Encarta lan Kamus Etimologi Chambers, "dodo" asalipun saking basa Portugis doudo (sekarang doido) menawi "bodoh" utawi "gila".[2] Ananging, istilah Portugis kangga manuk sakpunika, dodô, asalipun saking basa Inggris. Tembung doudo utawi doido ing bahasa Portugis piyambakan kemungkinan asalipun saking basa Inggris lami ("dolt"). Keraguan bahwa asal tempung punka saking Portugis ugi amargi, ing basa Portugis, asma ingkang kabentuk saking pengulangan kalih suku tembung kapinger kekanak-kanakan. Menawi sanes inggih punika dodo menika onomatope saking suanten manuk punika piyambak , suanten ingkang sami manuk merpati 'doo-doo'.[3]

Biologi[sunting | sunting sumber]

Morfologi lan mboten kapastian miber[sunting | sunting sumber]

Ing wulan Oktober 2005, bagian saking Mare aux Songes, panggenan ingkang wigati saking peninggalan dodo, dipungantosaken dening suatu tim peneliti internasional. Katah peninggalan ingkang dipunpanggihaken , kalebet saking balung manuk kaliyan kedewasaan beragam,[4] lan pinten-pinten balung menika gamblang saking kerangka seekor manuk lan kasimpen ing panggenan aslinipun. [2] Temuan punika dipunpertunjuaken ing publik ing Desember 2005 ing Naturalis, sebuah museum ing Leiden. Sakderengipun, pinten-pinten spesimen ingkang dipungayutaken kaliyan dodo sampun dipuntepang, katah kaperang saking tulang-tulang berserakan. Museum Natural History ing Dublin lan ing Universitas Oxford, ing antawisipun, nggadahi spesimen ingkang dipunsusun saking peninggalan ingkang nggadahi gegayutan punika. Ndok dodo dipunpertunjukaken ing Museum London Wetan punika Afrika Selatan. Ngantos ing wanci punika, peninggalan ingkang paling jangkep, ingkang dipunpertunjukaken ing Museum of Natural History ing Universitas Oxford, arupi sebagian balung sikil lan mustaka ingkang kaisi setunggalipun bagian salira lunak ingkang tasih wonten saking spesies punika.

Gambar dodo oleh Jan Savery taun 1651 adedasar ing lukisan Roelant Savery taun 1626, dipundamel saking spesimen ingkang kaisi - perhatikan menika piyambakipun nggadahi kalih sikil kiwa lan manuk punika katingal lemu ing panggenan penangkapanipun.

Sisa saking dodo kapungkasan dipunsimpen ing Oxford's Ashmolean Museum, ananging ing pinggir pertengahan abad ke-18, spesimen punika sampun leres-leres rusak lan dipunperintahaken kangge dipunbuang dening kurator utawi direktur museum sawetawisr taun 1755. Ing wulan Juni 2007, para petualang ingkang mengeksplorasi sebuah gua ing Lautan Hindia menika kapanggih kerangka dodo ingkang paling jangkep lan paling kasipen sae dipunbandingaken ingkang sanesipun ngantos punika.[5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Staub, France (1996): Dodo and solitaires, myths and reality. Proceedings of the Royal Society of Arts & Sciences of Mauritius 6: 89-122 HTML fulltext
  2. ^ a b "Dodo skeleton find in Mauritius". BBC News. 2006-06-24. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/5113372.stm. Retrieved 2006-08-28.
  3. ^ Quammen, David (1996): The Song of the Dodo: Island Biogeography in an Age of Extinction. Touchstone, New York. ISBN 0-684-82712-3
  4. ^ "Scientists find 'mass dodo grave'". BBC News. 2005-12-24. http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4556928.stm. Retrieved 2006-09-07.
  5. ^ "Dodo Skeleton Found on Island, May Yield Extinct Bird's DNA". National Geographic. 2007-07-03. http://news.nationalgeographic.com/news/2007/07/070703-dodo.html. Retrieved 2007-07-09.

Pranala luar[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Dodo ing Wikimedia Commons.
Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Dodo ing KamusWiki.

Cithakan:Artikel bagus

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dodo&oldid=835888"