Diesel

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Diesel utawa solar

Deisel utawa solar yaiku bahan bakar minyak sulingan saka minyak bumi mentah.[1] bahan bakar iki wernané kuning rodok coklat kang bening. Panggunaané solar biasané yaiku kanggo bahan bakar ing kabèh jenis mesin diesel kanti putaran duwur (sak nduwuré 1000 rpm), kang uga digunakaké minangka bahan bakar ing pembakaran langsung pawon-pawon cilik kang utamané dikarepaké pembakaran kang resik. Lenga solar iki biasané disebut uga Gas oil, Automotive Diesel Oil, High Speed Diesel.

Mesin-mesin kanti putaran kang cepet (>1000rpm) mbutuhaké bahan bakar kanti karakteristik tertemtu kang béda karo lenga diesel. Karakteristik kang diperlokaké ana sesambungané karo auto ignition (kemampuan empan dhéwé), gampang mili ing sajroné saluran bahan bakar, kemampuan kanggo teratomisasi, kemampuan lubrikasi, nilai kalor lan karakteristik liya. Bahan bakar solar nduwèni sipst-sipat utama, yaiku:

  1. Ora nduwèni werna utawa rodok kuning lan mambu.
  2. Èncèr lan ora gampang dadi uap ing suhu normal.
  3. Nduwèni titik empan kang duwur (40C nganti 100C).
  4. Kobong sacara spontan ing suhu 350C.
  5. Nduwèni berat jenis kira-kira 0.82f - 0.86f.
  6. Isa ngakibataké panas kang gedhé (10.500 kcal/kg).
  7. Nduwèni kandutan sulfur luwih gedhé ketimbang bènsin[1]

Kandutan[sunting | sunting sumber]

Bahan bakar mesin diesel akèh-akèhé kasusun saka senyawa hidrokarbon lan senyawa nonhidrokabon. Senyawa hidrokarbon kang ditemokaké ing bahan bakar diesel yaiku : parafinik, naftenik, olefin lan aromatik. anata kanggo senyawa nonhidrokarbon kasusun saka senyawa kang ana kandutané unsur logam, yaiku S, N, O lan unsur logam M kayata vanadium, nikel lan wesi. ASTM nglasifikasikake bahan bakar diesel dadi 3 tingkatan, yaiku:

  • Tingkat 1-D Arupa bahan bakar kang volatile kanggo mesin kanti perubahan cepetelanloading kang berfrekuensi, kayata kanggo kendaraan motor.
  • Tingkat 2-D arupa bahan bakar kanti volatilitas luwih endèk kanggo mesin industri, mesin kapal, lan lokomotif.
  • Tingkat 4-D Bahan bakar kanti volatilitas luwih endek kanggo mesin kang kecepetané endèk lan pas-pasan.[1]


Penggolongan bahan bakar mesin diesel andhedasar jenis putaran mesin, isa dibagi dadi rong golongan yaiku: 1.Automotive Diesel Oil ( ADO ), yaiku bahan bakar kang digunakaké kanggo mesin kanti kecepatan putaran mesin sak nduwuré 1000 rpm ( rotation per minute). Bahan bakar jenis iki kang biasa disebut minangka bahan bakar diesel. Biasané digunakaké kanggo kendaraan bermotor. 2.Industrial Diesel Oil, yaiku bahan bakar kang digunakaké kanggo mesin-mesin kang nduwèni putaran mesin kurang utawa padha karo 1000 rpm, biasané digunakaké kanggo mesin-mesin industri. Bahan bakar jenis iki disebut minyak diesel.[2]

Karakteristik Umum Diesel[sunting | sunting sumber]

Karakteristik kang umum perlu dingertèni kanggo menilai kinerja bahan bakar diesel antarané yaiku viskositas, angka setana, berat jenis, titik tuang, nilai kalor pembakaran, volatilitas, kadar residu karbon, kadar banyu lan sedimen, indeks diesel, titik embun, kadar sulfur, lan titik nyala.[1]

Viskositas[sunting | sunting sumber]

Viskositas yaiku tahanan kang diduwèni fluida kang dialiraké sajroné pipa kapiler tumprap gaya gravitasi, biasan dinyatakaké sajron waktu kang diperlokaké kanggo mili ing jarak katentu. Yèn viskositas selot duwur, mangka tahanan kanggo mili bakal selot duwur. Karakteristik iki penting banget amerga ngaruh tumprape kinerja injektor ing mesin diesel.[1]

Angka Setana[sunting | sunting sumber]

Angka setana nuduhaké kemampuan bahan bakar kanggo empan déwé (autoignition). Skala kanggo angka setana biasané nggunakaké referensi arupa campuran antaranormal setana (C16H34) karo alpha methyl naphtalene (C10H7CH3) utawa kanti heptamethylnonane (C16H34). Normal setana nduwèni angka setana 100,alpha methyl naphtalene nduwèni angka setana 0, lan heptamethylnonane nduwèni angka setana 15.[1]

Titik Tuang[sunting | sunting sumber]

Titik tuang yaiku titik temperatur paling endèk ingendi mulai kabentuk kristal-kristal parafin kang isa menyumbat saluran bahan bakar.

Volatilitas[sunting | sunting sumber]

Volatilitas yaiku sifat kecenderungan bahan bakar kanggo berubah fasa dadi fasa uap. Tekanan uap kang duwur lan titik didih kang endèk nandakake duwuré volatilitas.[1]

Indeks Diesel[sunting | sunting sumber]

Indeks diesel yaiku salah sijiné parameter mutu penyalaan ing bahan bakar mesin diesel sakliyané angka setana.

Titik Embun[sunting | sunting sumber]

Titik embun yaiku suhu ingendi mulai katoné cahaya kang warnane suram relatif tumprap cahaya sekitaré marang permukaan minyak diesel sajron proses pendinginan.Karakteristik iki ditentokaké kanti migunakaké metoda ASTM D97.[1]

Titik nyala ( flash point)[sunting | sunting sumber]

Titik nyala yaiku titik temperatur paling endèk ing ngendi bahan bakar isa menyala. Kabèh iki ana kaitané karo keamanan sajroné nyimpen lan penanganan bahan bakar.[1]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i [1]BAHAN BAKAR SOLAR, (Kaunduh 24/10/12).
  2. ^ [2], (Kaunduh 22/11/12).

Pranala Jaba[sunting | sunting sumber]

[3]

Deleng Uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Diesel&oldid=835142"